Țiuitul în urechi, o boală sau o tulburare neurologică?

2237
1
Țiuitul în urechi, o boală sau o tulburare neurologică? - tinitus-1347812911.jpg

Articole recomandate

Tinitusul, sau "țiuitul în urechi" este o problemă cu care se confruntă un număr din ce în ce mai mare de oameni și care afectează calitatea vieții prin zgomotul constant și supărător al aparatului auditiv. Poate apărea concomitent cu pierderea auzului, pierderi de echilibru și amețeli. Acesta este considerat un simptom asociat unei afecțiuni a urechii interne sau, în cazurile cele mai complicate, o anomalie a circulației cerebrale. De aceea clasificarea tinitusului se face din două perspective: una subiectivă, care presupune că zgomotul nu este real ci că semnalele transmise de creier către ureche sunt alterate, cauzate de afecțiunile ORL. A doua perspectivă este obiectivă și implică simptomatologia neurologică. În acest caz, o eventuală modificare a struc-turilor cerebrale poate duce la anxietate sau depresie. Cauzele cele mai frecvente care pot produce acest dezechilibru sunt: traumatisme sau infecții ale urechii interne, afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune, ototoxicitate (abuzul de aspirină,antibiotice, diuretice sau chimio-terapice), expunerea îndelungată la zgomote puternice, migrene, anevrism, glomus carotidian.


Consultați medicul ORL-ist 
Deși nu există un tratament specific pentru tinitus, investigațiile paraclinice de specialitate stabilesc cauza țiuitului în urechi. De aceea se recomandă consultul medical la un cabinet ORL. Deseori, pentru un diagnostic final, pacientul este supus unei tomografii computerizate sau unei angiografii.

"Pentru că nu există un tratament specific, de regulă mascarea tinitusului se realizează prin recurgerea la o proteză auditivă care poate ameliora simptomele. Pe lângă această protezare, pacienții trebuie să evite factorii nocivi care pot determina acest dezechilibru: excesul de medicamente, mai ales dacă ele nu sunt luate sub prescripție medicală, evitarea expunerii îndelungate la zgomot și a excitantelor precum cafeaua, alcoolul, tutunul", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Raluca Ciutea, medic specialist neurolog, de la Clinica Iowemed din Constanța. Este important ca acest simptom-enigmă să fie în primul rând înțeles de cei care sunt afectați. Psiho-terapia poate reprezenta un alt pas important în procesul de înțelegere a acestuia, iar comunicarea dintre terapeut și pacient poate crea o pistă de succes în ameliorarea stării de sănătate.

Andreea NĂSTASE 



Comentează știrea

Dash
17 septembrie 2012
Pentru cei interesați

Am aflat că în America a apărut deja un medicament care se numește CLEAR TINITUS . Rezultatele tratamentului sunt destul de promițătoare. Căutați pe internet mai multe informații. Sunt persoane (în special tineri) care s-au vindecat, iar pentru alții zgomotul (țiuitul) din urechi s-a redus foarte mult. Atenție ! . Tinerii care ascultă muzică la căști timp îndelungat cu volumul dat la maxim vor avea ghinionul ca după câțiva ani să se "pricopsească" cu această boală numită Tinitus sau Acufene.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3062 secunde