Tratamentul buzelor crăpate nu este complicat. Iată ce trebuie să faceţi!

224
Tratamentul buzelor crăpate nu este complicat. Iată ce trebuie să faceţi! - fond-buze-crapate-2-1706704646.jpg

Articole de la același autor

Se poate observa cu ochiul liber că pielea buzelor este mai subțire și mai sensibilă decât cea de pe restul corpului, deoarece buzele nu conțin glande sebacee. Prin urmare, ele sunt expuse riscului de a deveni uscate și de a crăpa mai ușor. De fapt, susțin specialiștii, pielea feței şi buzele sunt cele mai expuse părţi ale corpului uman mediului extern (soare, vreme uscată, frig sau ger) și, din acest motiv, pot suferi arsuri, fisuri sau diferite modificări.

Buzele crăpate, cunoscute medical sub termenul de cheilită, pot apărea și în urma contactului cu un alergen sau din cauza unei afecțiuni medicale. Acestea sunt întâlnite la orice vârstă, dar mai frecvent la copiii și adolescenții care au tendința de a-și atinge des buzele cu limba și care, prin expunere la umezeală și vânt, crapă. Potrivit dr. Cosmina Adam, copiii și adolescenții pot dezvolta chiar o afecțiune numită dermatita buzelor care, pe lângă buzele crăpate, are ca rezultat o erupție cutanată în jurul gurii. În general, persoanele care locuiesc în zone în care vremea este uscată și caldă sau într-un climat în care temperatura este foarte scăzută se confruntă frecvent cu această afecțiune. Buzele crăpate sezonier apar, în general, iarna, preponderent la persoanele care au pielea uscată și pot provoca reacții dureroase de usturime, mai ales în procesul de hrănire și în contact cu citrice, alimente picante și sărate.

„Principalele simptomele și semne ale buzelor crăpate sunt: buze uscate și descuamate; fisuri ale pielii; mâncărime; senzație dureroasă; răni pe buze și în gură. Cauzele includ: arsuri solare; frig; caniculă sau vreme uscată; umezirea frecventă cu limba; condiții medicale (alergii, afecțiuni tiroidiene, unele boli autoimune) sau reacție la un medicament; deficitul de fier și de vitamine (vitamina B); deshidratare. Foarte important este să ştiţi că buzele crăpate nu reprezintă o afecțiune medicală, dar pot provoca disconfort și iritații temporare, dacă nu sunt tratate. Dacă afecțiunea nu este una temporară, iar crăpăturile persistă și devin severe, ar putea fi un semn al unei afecțiuni medicale, motiv pentru care trebuie să apelați la asistență medicală, pentru a găsi un tratament adecvat”, a precizat medicul.

Tratamentul buzelor crăpate nu este unul complicat și se începe la domiciliu, folosind următoarele soluții: balsam de buze sau unguent, în funcție de amploarea crăpăturilor, pe tot parcursul zilei; hidratare constantă; evitarea umezirii constantă a buzelor, mai ales când temperaturile sunt la limite extreme, adică foarte cald sau foarte frig.

Pentru a le trata eficient, trebuie folosite produse de calitate. În cazul balsamului de buze, este de preferat cel cu ingrediente hipoalergenice, fără miros și cu conținut de uleiuri, precum uleiul de ricin sau uleiul mineral. Unguentele care și-au dovedit eficacitatea în repararea buzelor crăpate sunt vaselina și glicerina. La rândul lor, balsamurile de buze care conțin arome, mentol, eucalipt sau camfor ar trebui evitate, deoarece pot irita și mai tare buzele deja crăpate. Dacă folosirea balsamului de buze provoacă o senzație de usturime, arsură sau furnicături, se recomandă întreruperea imediată a folosirii produsului respectiv. Totodată, aplicarea regulată a balsamului de buze ar trebui să ușureze disconfortul până când buzele crăpate încep să se vindece. Dacă apar răni și sângerări, vindecarea poate dura mai mult, dar, de regulă, în maximum două-trei săptămâni se vor recupera complet.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8063 secunde