Umflăturile la nivelul gâtului pot provoca dificultăți la înghițire sau răgușeală

158
Umflăturile la nivelul gâtului pot provoca dificultăți la înghițire sau răgușeală - fondumflaturile2-1675863944.jpg

Articole de la același autor

Uneori, o simplă umflătură la nivelul gâtului poate provoca simptome precum dificultăți la înghițire sau răgușeală. De cele mai multe ori, atunci când o persoană observă o umflătură la nivelul gâtului, își face griji în mod excesiv, gândindu-se că are cancer. Cu toate acestea, există numeroase alte cauze ce pot determina apariția acestui simptom și, atenție, nu toate umflăturile la nivelul gâtului sunt maligne.

Câteodată, acestea pot fi provocate de o infecție, un chist sau o tumoră benignă, dar, în general, cauza principală a apariției unei umflături la nivelul gâtului este inflamarea ganglionilor. Aceștia sunt niște structuri rotunde care fac parte din sistemul imunitar, distribuite în întregul corp. Potrivit dr. Simona Chiriac, ganglionii ajută organismul să recunoască și să combată infecțiile și tind să se umfle adesea. Aceasta este o situație frecventă și temporară. Cea mai frecventă cauză a apariției umflăturilor la nivelul gâtului este reprezentată de inflamarea ganglionilor limfatici. Din păcate, acest lucru poate apărea din diferite motive: o infecție în apropiere, de exemplu, o infecție în gât sau o răceală. Acest lucru este foarte frecvent, mai ales în cazul copiilor.

„Apoi, de vină pot fi mononucleoza, abcesele dentare și amigdalita. O infecție a ganglionilor limfatici, denumită și limfadenită. Mai mult decât atât, anumite afecțiuni ale sistemului imunitar pot provoca o umflătură la nivelul gâtului, deoarece cauzează inflamarea ganglionilor limfatici, la fel ca și infecțiile. Cea mai cunoscută boală este artrita reumatoidă, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă în mod greșit țesutul sănătos. Această boală afectează în principal articulațiile. În mod similar, anumite medicamente pot determina mărirea dimensiunii ganglionilor limfatici. De asemenea, o umflătură la nivelul gâtului poate fi cauzată și de un chist, care este un sac plin cu lichid. Oricum, chisturile sunt foarte ușor de identificat, deoarece multe dintre ele sunt prezente încă de la naștere. Totodată, o altă posibilă cauză este problema glandelor salivare. O cauză mai gravă a apariției nodulilor la nivelul gâtului este cancerul. Tumorile maligne sunt mai frecvente la persoanele în vârstă. Deși poate fi vorba despre un ganglion limfatic inflamat, umflătura poate fi și o tumoare provenită dintr-o structură vecină. De fapt, poate fi chiar o metastază a unei tumori îndepărtate”, a precizat medicul.

Ca urmare, dacă aveţi o umflătură la nivelul gâtului, trebuie să mergeţi la medic pentru un control. Pe deasupra, este foarte important să treceţi prin testele necesare pentru obținerea unui diagnostic corect. Cu toate acestea, pe lângă testele medicale, există mai multe semne care vă pot oferi indicaţii cu privire la natura acestor noduli. O umflătură moale și dureroasă indică, în general, prezența unei infecții, dar aceasta tinde să dispară după un timp. În plus, limfadenita provoacă sensibilitatea ganglionilor limfatici. Dacă umflătura este dură, imobilă și nu doare, ar putea fi o tumoare. Reţineţi, însă! Tumorile pot provoca și alte simptome, cum ar fi afonia (răgușeala) sau dificultățile de înghițire.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.704 secunde