Un an de la prima prelevare de organe la Constanța

218
Un an de la prima prelevare  de organe la Constanța - unandelaprimaprelevare-1395680066.jpg

Articole de la același autor

În primăvara lui 2013, la Constanța, a avut loc prima prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Apoi, câteva luni mai târziu, în cadrul Spitalului Județean Constanța a fost realizată cea de-a doua procedură de prelevare a rinichilor de la un constănțean care, după ce a suferit un atac cerebral, a intrat în moarte clinică. Echipa medicală constănțeană care a participat la aceste intervenții susține că pe parcursul anului, tot acest proces a fost monitorizat atât de specialiști din cadrul Institutului Clinic Fundeni, cât și din mai multe centre europene specializate în transplant. Pe de altă parte, conducerea Spitalului Județean Constanța susține că în continuare se fac eforturi pentru depistarea potențialilor donatori, dar și a pacienților care au nevoie de transplant de organe.
"În 2013, în cadrul Spitalului Județean Constanța, s-au realizat două intervenții de prelevare de organe de la doi pacienți aflați în moarte cerebrală. Având în vedere lista extrem de mare a pacienților înscriși pentru transplant, care așteaptă și ani de zile să primească un organ nou, echipa medicală de la Constanța a suferit modificări. Astfel, în prezent, sunt doi coordonatori care se ocupă de programul de prelevare: medicul Dorin Arhire, cel care se ocupă de pacienții do-natori, adică cel care se ocupă de toată proce-dura care inițiază transplantul, și dr. Sorin Brovchin, coordonator, care, după declararea morții cerebrale, convinge familia să doneze organele rudei decedate", a explicat dr. Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Județean Constanța. 
Conducerea instituției susține că Spitalul Județean are toată aparatura necesară unor astfel de intervenții, dar și medici bine pregătiți. Ei spun că în prezent nu mai există o limită de vârstă pentru donatori și că sunt doar câteva excepții care nu se pot încadra: cei cu insuficiențe severe de organe, cu tumori cerebrale, cu tensiune mai mică de 6 cu 4 pentru un interval mai mare de câteva zile, dar și cei instabili pentru ca medicii să îi pună pe ventilație mecanică.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3366 secunde