Concurs Un nou contraceptiv de urgență

187

Articole recomandate

Un nou contraceptiv de urgență care poate fi luat în primele cinci zile după un raport sexual neprotejat va ajunge în farmaciile franceze, la sfârșitul lunii septembrie, și ulterior în cele europene, informează lefigaro.fr.
Denumit EllaOne, medicamentul produs de HRA Pharma a obținut, în mai, autorizația de distribuție în Europa și așteaptă ultimul aviz din partea Agenției Europene a Medicamentelor (EMEA), pe 24 septembrie.
Medicamentul va fi comercializat mai întâi în Franța, Marea Britanie și Germania.
EllaOne va face obiectul mai multor comunicări științifice în cadrul congresului Societății Europe-ne de Ginecologie, ce va avea loc în acest sfârșit de săptămână, la Roma.
Potrivit studiilor clinice, eficacitatea lui este de 95%, timp de cinci zile, reprezentând durata de viață a spermatozoizilor.
Dintre cele 1.241 de femei care au participat la studiul final, doar 26, reprezentând 2,1%, au rămas însărcinate. Cifra este inferioară pragului de 5,5% din totalul femeilor care ar fi putut rămâne însărcinate dacă nu ar fi folosit nicio metodă contraceptivă.
"EllaOne a evitat astfel trei cincimi din sarcinile neașteptate", se afirmă într-un document publicat de EMEA.
În privința efectelor secundare, specialiștii afirmă că ele se limitează la dureri abdominale și la tulburarea ciclului menstrual.
Eficacitatea medicamentului Levo-norgestrel (Norlevo) - pilula contraceptivă comercializată din 1999 de către același laborator - este comparabilă în primele 24 de ore, însă scade la doar 60% pentru intervalul 48 - 72 de ore. Medicii recomandă administrarea ei în primele 12 ore și cel mai târziu a treia zi după un raport sexual neprotejat.
Cercetătorii de la laboratorul HRA Pharma consideră că diferența de eficacitate între cele două medicamente se explică prin modul diferit de acțiune. "Levonorgestrel este un progestativ, el blochează ovulația, însă nu mai este activ după ce trece perioada de secreție hormonală care declanșează ovulația. EllaOne este un modulator specific al receptorilor de progesteron. Și el blochează ovulația, dar rămâne eficient mai mult timp, până la ruptura foliculară", a explicat Luc Massart, directorul executiv HRA Phrama.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Septembrie 2009
Stire din Sănătate : Sănătate din fructe de sezon
Pagina a fost generata in 1.8384 secunde