Spitalele, sub "lupa" Ministerului Sănătății

"Vom controla la sânge până la ultimul salon!"

804
2

Articole de la același autor

Timp de trei luni, începând de la jumătatea lunii februarie, toate spitalele din țară vor fi supuse celui mai amplu control realizat de Ministerul Sănătății. Motivul este reforma în sistemul sanitar, dar și identificarea și rezolvarea tuturor problemelor semnalate 
în ultimii ani, atât de către medici, dar mai ales de către bolnavi. 


Începând cu 15 februarie, Ministerul Sănătății va înființa mai multe comisii în cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, pe care le va trimite în fiecare unitate sanitară pentru a verifica dacă sunt respectate condițiile igienico-sanitare, dar și pentru supravegherea infecțiilor intra-spitalicești, blocurilor alimentare, gestionarea deșeurilor chimice, protecția împotriva insectelor și a rozătoarelor, dezinsecția, controlul igienico-sanitar al personalului medical și auxiliar, asigurarea utilităților și verificarea structurii spitalelor. 
În acest sens, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a atras atenția asupra faptului că toți cei care nu vor respecta normele de aplicare a legii vor avea de suferit. Anunțul a fost făcut de ministru în cadrul unei video-conferințe cu autoritățile locale ale fiecărui județ. 
"Vom controla absolut toate unitățile sanitare din țară, iar cei care nu își fac datoria și nu respectă normele legale vor avea parte de sancțiuni aspre. Vom controla la sânge până la ultimul salon, pentru a descoperi ce probleme există și cum sunt respectate normele igienico-sanitare. Aceste controale vor fi realizate în trei mari etape, susținute pe parcursul a trei luni, urmând ca, la intervale stabilite de comisia din cadrul Ministerului Sănătății, să decidă unde este nevoie de recontrol. Le cer tuturor celor implicați în tot acest proces ca aceste controale să nu fie simple acțiuni de constatare. De altfel, acest demers reprezintă o necesitate pentru schimbarea de atitudine a managerilor și responsabililor medicali din cadrul unităților sanitare pentru a se adresa în mod corect tuturor pacienților", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu. 


Spitalele cu probleme, la un pas de a fi închise 
Totodată, ministrul Sănătății a precizat că va insista ca direcțiile de sănătate să semnaleze instituțiile unde există probleme ce nu pot fi remediate și chiar să ceară închiderea lor: "Nu tolerați situațiile în care găsiți grave inadvertențe și țineți cont de toate normele legale". 


Județele vor face schimb de comisii 
Primele concluzii și date din teritoriu ale comisiilor din cadrul Direcțiilor de sănătate trebuie să ajungă pe masa ministerului, urmând ca unitățile sanitare să treacă la o nouă etapă de control. 
"Este vorba despre controale încrucișate, adică vor fi schimburi între comisiile din județe pentru ca activitatea să fie cât mai transparentă. În ceea ce privește Spitalul Județean Constanța, care de altfel este o unitate cu o capacitate extrem de mare, putem spune că avem mici scăpări din cauza faptului că nu am putut termina reabilitarea și modernizarea tuturor secțiilor, astfel că pacienții nu stau în cele mai bune condiții. În acest sens, facem pași importanți și sperăm ca anul acesta să reușim să deschidem și alte secții. Totul depinde însă și de fondurile pe care le vom avea", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Cătălin Grasa, directorul de cercetare medicală al Spitalului Județean Constanța. 


Comentează știrea

pacient
5 februarie 2014
sanatate

sa dea bani la spitale nu sa le inchida unii oameni sunt amarati cum ajung la 100de km?

Eu
5 februarie 2014
gandacii

Un exemplu: saloanele sectiei de neurologie Spitalul Judetean Cta unde gandacii sunt in canile bolnavilor, pe fructe si nu numai.Abia astept sa aud concluziile dupa aceste controale.De ce ne miram cand auzim la tv ca au fost gasiti copii locuind in conditii mizere cand in spitale, acolo unde curatenia ar trebui sa fie la ea acasa, ea lipseste cu desavarsire.De ce exista taxa de intrare de 5 lei/zi ptr curatenia suplimentara in afara orelor de vizita? Care curatenie?De cand locuiesc in orasul acesta Spitalul Judetean a avut aceleasi conditii insalubre in toate sectiile nu numai in cea mentionata.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4375 secunde