A venit vara, au început conflictele între vecini! "Îmi oprește curentul"

2120

Articole de la același autor

Vara și-a intrat pe deplin în drepturi, aducând vreme bună, soare și posibilitatea de a petrece mai mult timp în aer liber. Locuitorii Constanței se bucură de plimbări relaxante, de mare și de numeroase activități recreative. Cu toate acestea, odată cu venirea sezonului estival, a început și sezonul „rivalităților” și chiar al certurilor între cetățeni. De ce?

Vara este momentul prielnic pentru renovarea apartamentelor, organizarea de petreceri acasă sau în aer liber, dar și pentru întâlniri nocturne în parcuri sau în spatele blocurilor, unde constănțenii povestesc până târziu. Însă toate aceste lucruri reprezintă un mare deranj pentru unii locuitori din orașul Constanța.

Deși această perioadă este așteptată cu nerăbdare de mulți, problema liniștii și ordinii publice persistă de ani de zile. Deși oamenii sunt conștienți de importanța respectării unui program de liniște, există încă multe neînțelegeri și conflicte legate de zgomotul produs în anumite perioade din zi și noapte.„M-am trezit cu poliția la ușă pentru că băiatul se juca în spatele blocului. S-a întâmplat vara trecută, afară era cald și frumos și a vrut să iasă afară. În liniște nu are cum să se joace, este totuși un copil. O doamnă în vârstă a fost foarte deranjată și a chemat poliția”, a declarat Alina H., localnică în cartierul Poarta 6.

Conform Legii nr. 61/1991, tulburarea liniștii publice se sancționează cu amenzi semnificative: articolul 2, punctul 25 stipulează că producerea de zgomote sau strigăte, care tulbură liniștea locuitorilor, se sancționează cu amenzi între 200 și 1.000 de lei. Mai specific, articolul 2, punctul 26 prevede sancțiuni între 500 și 1.500 de lei pentru tulburarea liniștii între orele 22:00-08:00 și 13:00-14:00, indiferent dacă zgomotul provine din locuințe private sau localuri publice.

„Mă trezesc cu bilețele scrise la ușă”

De asemenea, cetățenii care doresc să organizeze petreceri private trebuie să aibă în vedere faptul că pot fi sancționați cu amendă de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Conform articolului 2, punctul 27, organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban, reprezintă sancțiune și se pedepsesc.

„Am pățit-o când mi-am sărbătorit ziua de majorat, tatăl meu a anunțat cu o lună înainte pe scara blocului că va avea loc acest eveniment. Nu știu cum se face că pentru nimeni nu a reprezentat o problemă, însă pentru un singur vecin a fost deranj. Ne-a bătut poliția la ușă și nici măcar nu era ora 22:00. Polițiștii nu ne-au amendat, dar ne-au sugerat să dăm muzica mai încet”, a declarat Gabriel A., tânăr constănțean.Alți vecini aleg să își facă dreptate singuri și ajung la metode care nu sunt tocmai potrivite.

„Eu, de fiecare dată când am prieteni invitați, trebuie să iasă circ. Vecinul de lângă mine iese pe scara blocului și îmi oprește curentul, ori de câte ori vrea el. Să nu mai spun că mă trezesc cu bilețele scrise la ușă, pe care scrie să fac liniște, că altfel cheamă poliția”, a declarat Dragoș B., un alt tânăr constănțean.

Ce măsuri a luat Poliţia Locală

Printr-un răspuns pentru redactorii „Cuget Liber”, reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală Constanța au prezentat numărul sancțiunilor aplicate vara anului trecut, dar și de la începutul anului acesta, în legătură cu nerespectarea prevederilor referitoare la tulburarea liniștii și ordinii publice.

În perioada 01.06.2023-01.09.2023 au fost aplicate un număr total de 150 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 71.950 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.61/1991.

„48 de sancțiuni pentru încălcarea prevederilor articolului 2, punctul 25, 99 de sancțiuni pentru încălcarea prevederilor articolului 2, punctul 26 și 3 sancțiuni pentru încălcarea prevederilor articolului 2, punctul 27”, informează sursa citată.

De la începutul anului 2024 până la sfârșitul lunii mai au fost aplicate 230 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 82.350 lei pentru nerespectarea prevederilor aceluiași act normativ, și anume, 148 de amenzi deoarece au fost încălcate prevederile articolului 2, punctul 25, 79 de sancțiuni pentru încălcarea prevederilor articolului 2, punctul 26, și 3 amenzi pentru încălcarea prevederilor articolului 2, punctul 27.

În lumina acestor reglementări, respectarea liniștii publice trebuie să fie o prioritate pentru toți locuitorii Constanței. Este esențial ca cetățenii să fie conștienți de impactul acțiunilor lor asupra vecinilor și să acționeze cu responsabilitate. Sezonul estival poate fi o perioadă plină de bucurie și relaxare dacă toți membrii comunității colaborează pentru a menține un mediu armonios. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3712 secunde