"Pirații" de la Marea Neagră. Cum se folosesc foștii taximetriști de mașinile galbene pentru a face bani

7512

Articole de la același autor

La începutul acestei luni, mai exact în data de 1 aprilie, în timpul misiunii de patrulare, polițiștii locali au depistat, în zona Gării CFR, un conducător auto care executa transport de persoane în regim de taxi, cu un vehicul echipat și inscripționat conform unui taxi, dar fără a deține o autorizație eliberată de administrația publică locală.

Potrivit lui Sorin Coadă, membru al Camerei Taximetriștilor Constanța, această practică este comună, iar de cele mai multe ori taximetriștii „pirați“ se găsesc la gară și în fața hypermarket-ului de pe bulevardul I. C. Brătianu.

„În zona gării, în stația de taxi de acolo, sunt vreo doi sau trei indivizi care se tot infiltrează, mai sunt în stația de taxi de la Cora Brătianu. În aceste două locuri sunt mereu acești pirați, foști taximetriști care nu au autorizație pe uși, nu au nimic. Doar benzi șah și niște prețuri. Dacă le pune de la CT Taxi și sunt identificați, le dau jos, le rup și lipesc altele de la Romaris, apoi le dezlipesc și pe alea și tot așa, le schimbă constant”, a declarat Sorin Coadă.

Ce spun taximetriștii despre acest fenomen

După apariția metodelor alternative de transport în comun, firmele de taximetrie din toată țara au înregistrat o scădere majoră a numărului de clienți, iar acești pirați nu fac decât să scadă încrederea publicului în companiile de transport.

Taximetriștii din zona Gării CFR Constanța îi blamează pe conducătorii care îi păcălesc astfel pe clienți.

„Sunt oameni nesimțiți. Cine îi prinde să le dea amendă. Poliția știe care are și care n-are”, spune unul dintre ei. „Clienții nu își pot da seama ce șofer are atestat, el stă cu documentele mașinii în torpedou. Doar Poliția Locală poate să afle, deci cine verifică”, a menționat un alt taximetrist.

Atestatul are o durată de valabilitate de cinci ani, iar taximetriștii susțin că se poate ca șoferii să nu își dea seama mereu când trebuie să îl refacă.

„Atestatul este valabil cinci ani, dacă expiră, mulți nu știu, iar când descoperă, se duc repede să îl facă, iar alții nu-l fac, eu de exemplu mai am trei ani. Nu au voie să facă taximetrie până nu refac atestatul”, a explicat redactorilor „Cuget Liber“ un alt taximetrist.

Se pare că, cel puțin în stația de taxiuri din fața gării, echipajele Inspectoratului de Poliție Județean și ale Poliției Locale Constanța fac verificări destul de des, iar conducătorii care își așteaptă clienții în acea zonă sunt mulțumiți de acțiunile acestora: „Vin des polițiștii în control și ne convine când vin. Mai dispar din pirații ăștia”.

Atenție când vă alegeți taxiul!



Potrivit articolului 25, alineatul 1 al legii cu numărul 38/2003, „Transportul de persoane în regim de închiriere se execută de către operatorii de transport în condițiile existenței licenței de transport și a licențelor de execuție pe vehicul, eliberate în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, aprobată cu modificări prin Legea nr. 105/2000, cu modificările ulterioare”.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 la 250.000.000 de lei.

În momentul în care doriți să folosiți taxiul, aveți grijă la aspectul acestuia. Dacă nu are afișate tarifele, banda șah, licențele sau firma pentru care activează, s-ar putea să aveți de-a face cu un „pirat”, iar cel mai bine ar fi să anunțați autoritățile.

Dacă doriți să vă asigurați că taxiul pe care îl folosiți este înregistrat și aparține unei firme, îl puteți solicita prin apel direct la dispecerat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4419 secunde