Voluntariat SMURD. Află cum poți deveni erou

11014
Voluntariat SMURD. Află cum poți deveni erou - voluntariat-smurd-1710021541.jpg

Articole de la același autor

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) are ca scop transferul unui echipaj medical, cu dotarea necesară, în locurile unde se află pacienți în stare critică, pentru a acorda asistență medicală de urgență calificată.

În cadrul SMURD, a fost înființată campania „Salvator din pasiune”, ce pregătește voluntari pentru a putea interveni în situații de urgență.

Voluntar în cadrul SMURD poate deveni orice persoană cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, aptă din punct de vedere medical, care nu a fost condamnată pentru săvârșirea de infracțiuni cu intenție și care nu a pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul serviciilor Inspectoarelor pentru Situații de Urgență.

Pentru înscrierea în programul de voluntariat, candidații trebuie să prezinte un dosar care să cuprindă: cererea de înscriere, certificat de cazier judiciar (pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, aviz psihologic care va conține din partea psihologului clinician un profil psihologic cu recomandări la finalul evaluării, act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare (nu există un minim de studii necesare pentru a deveni voluntar), adeverință medicală (din care să reiasă cel puțin două din următoarele criterii „nu se află în evidență cu boli cronice”, „apt pentru efort fizic de nivel mediu” sau „clinic sănătos”), acordul scris al părinților sau a tutorelui legal (pentru persoanele de 16 și 17 ani).

Voluntarii vor fi instruiți în mod etapizat, prin parcurgerea unor ședințe de pregătire teoretică, urmate de susținerea unor examene.

În cadrul SMURD există patru clase de competență, prin care voluntarii trec în funcție de experiență și de cursurile absolvite. Astfel, „voluntar I” reprezintă clasa ocupată de voluntarii cu vârsta de peste 16 ani, care participă la cursurile de prim ajutor de bază (fără echipamente medicale). Aceștia nu pot acționa în intervenții ce le-ar pune viața în pericol sau în care se pot răni. După parcurgerea a 240 de ore de voluntariat și absolvirea cursurilor stabilite, voluntarii pot participa la intervenții în cadrul echipajelor de prim ajutor calificat.

„Voluntar II” este clasa minimă pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Cei încadrați în această clasă vor fi pregătiți pentru participarea la intervenții în totalitatea acțiunilor pe care acestea le implică. După parcurgerea a 240 de ore de voluntariat în cadrul SMURD, aceste persoane vor participa la cursuri de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare.

Cei care dispun de contract de voluntariat de cel puțin doi ani, sau care au parcurs 480 de ore de voluntariat și au absolvit cursurile de prim ajutor de bază, vor fi încadrați în clasa de competență „voluntar III” și vor participa la cursuri de prim ajutor calificat cu competențe extinse.

Ultima clasă, „voluntar IV”, se acordă celor care dispun de contract de voluntariat de cel puțin trei ani, sau au parcurs 720 de ore de voluntariat și au absolvit cursul de prim ajutor calificat, cu competențe extinse.

SMURD este un serviciu public integrat fără personalitate juridică, ce funcționează în organigrama Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Mai multe detalii despre SMURD și voluntariat pot fi obținute accesând site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență - www.igsu.ro, cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanţa -www.isudobrogea.ro, sau vă puteți adresa Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților la numărul de telefon 0241.695.976, int. 27707-27702.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2502 secunde