Şeful Centrului SMURD Constanţa, Adrian Mavromalidi, despre cum poți salva o viață înainte de sosirea echipelor speciale

2542
Şeful Centrului SMURD Constanţa, Adrian Mavromalidi, despre cum poți salva o viață înainte de sosirea echipelor speciale - fond-tehnici-de-prim-ajutor-3-1709323243.jpg

Articole de la același autor

Tehnicile de prim ajutor ar trebui stăpânite de fiecare cetățean, deoarece acestea pot face diferența între viață și moarte într-o situație de urgență. Potrivit șefului centrului SMURD Constanța, Adrian Mavromalidi, cu fiecare minut în care o persoană nu este resuscitată, speranța de viață a acesteia scade cu 10%.



Înainte de a chema ajutoarele specializate, trebuie să ne asigurăm că situația o cere. Astfel, atunci când identificăm o persoană aparent inconștientă, este bine să o strigăm pe nume sau să o atingem ușor. Dacă aceasta nu răspunde la stimuli, atunci putem apela numărul de urgență pentru a declara starea de inconștiență a persoanei depistate.

„Populația sună la 112 și prezintă o situație de multe ori mult mai gravă decât este în realitate și astfel echipajele sunt blocate pentru cazuri care nu reprezintă urgențe”, a explicat Adrian Mavromalidi.

Procesul de resuscitare începe cu asigurarea unei bune respirații a persoanei inconștiente, prin înlăturarea oricărui articol vestimentar care ar putea îngreuna acest proces și prin îndepărtarea substanțelor, lichide sau solide, din cavitatea bucală a acesteia. Următorul pas este de a îndrepta capul, poziționând o palmă pe frunte și trăgând ușor de bărbie, astfel deschizând căile respiratorii ale persoanei inconștiente.

Pentru a verifica dacă pacientul respiră, trebuie folosită tehnica P.A.S. timp de 10 secunde: „P – privesc toracele dacă se mișcă, A – ascult cu urechea respirația și S – simt pe obraz suflul respirației”, a precizat șeful centrului SMURD Constanța.

Dacă pacientul respiră, atunci nu va fi mișcat până la sosirea echipajelor speciale. În cazul în care pacientul nu respiră, este nevoie să îi fie efectuate compresiuni toracice externe.


Astfel, se desfac hainele persoanei inconștiente, iar în partea inferioară a sternului, deasupra diafragmei, se pun podurile palmelor, cu mâinile așezate una peste alta, și se comprimă aproximativ 5-6 de centimetri adâncime, cu o frecvență de 100 de compresii pe minut.

De regulă, compresiile toracice se combină cu ventilația artificială, cunoscută ca respirația gură la gură, însă puteți sări peste acest pas dacă vă temeți de infectarea cu diverse boli. Dacă sunteți siguri că pacientul este sănătos, după 30 de compresii toracice, veți apuca nasul acestuia cu degetele și veți executa două respirații succesive.

„Dacă se ridică toracele înseamnă că sunt eficient, dacă se ridică abdomenul înseamnă că nu sunt eficient și atunci repoziționez capul”, a explicat Adrian Mavromalidi.

El a mai spus că, dacă cineva se îneacă, vor fi efectuate manevre de dezobstrucție care sunt alcătuite din cinci lovituri interscapulare, adică între cei doi omoplați, urmate de cinci compresiuni abdominale cunoscute ca „metoda Heimlich“.

Compresiunea de dezobstrucție a căilor aeriene se face poziționând pumnul la jumătatea distanței dintre ombilic și capătul sternului, a doua mână ținând-o pe prima. Capul trebuie dat într-o parte, după care se fac cinci mișcări bruște înăuntru și în sus.

În cazul în care pacientul devine inconștient, vor fi efectuate compresiunile toracice externe.

Atunci când identificăm o persoană rănită sau inconștientă, suntem obligați să apelăm la numărul de urgență, 112. Persoanele cu deficiențe pot apela la 113, unde vor fi instruite să trimită prin SMS informațiile necesare despre situația de urgență.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6951 secunde