În ce condiții avem acces cu animalele de companie pe plajă? Ce spune actuala legislație

2238

Articole de la același autor

Mai este puțin până când plajele de pe litoralul românesc vor fi pline de constănțeni și turiști și nu vei mai avea loc să arunci un ac pe nisip. Oamenii vor sta ore întregi pe plajă cu copiii și prietenii, iar unii dintre ei își vor aduce și animalele de companie, atunci când nu au cu cine să le lase acasă. Înainte să își aducă pe plajă cățelul, iubitorii de animale trebuie să știe care sunt reglementările în vigoare. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) ne explică regulile pentru perioada sezonului estival și când avem voie, de fapt, cu animalele de companie pe plajă.

Întrebarea care ar putea sta pe buzele deținătorilor de animale de companie este dacă Administrația Națională Apele Române are în administrare plaje destinate lor. Ei bine, răspunsul este nu. „Pe plaja administrată de Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral nu există sectoare destinate numai persoanelor cu animale de companie. În conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, accesul persoanelor fizice însoțite de animale de companie, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic, este permis oricând în afara sezonului estival. Pe durata sezonului estival, accesul acestora pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis numai cu acordul operatorilor de plaje, în condițiile aceleiași legislații. Cu acordul operatorilor de plaje, accesul se poate face, indiferent de perioada din an, numai dacă animalele de companie sunt ținute în zgardă sau ham și lesă”, ne-a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Hristu Uzun.


Probabil nici nu mai trebuie menționat că, în cazul în care li se permite accesul, posesorii acestor animale trebuie să curețe locul în urma patrupedelor. Potrivit legislației amintite, posesorii de animale au obligația de a deține asupra lor pungi pentru strângerea dejecțiilor produse de acestea, de a curăța zona respectivă și de a le arunca la gunoi.

Directorul ABADL explică, totodată, care sunt excepțiile în care accesul câinilor este permis oricând pe plajele de pe litoralul românesc utilizate în scop turistic. Persoanele cu dizabilități și câinii care fac parte din dotarea Ministerului Afacerilor Interne beneficiază de acest drept.

„Indiferent de perioada din an, pe plajele litoralului Mării Negre utilizate în scop turistic este permis accesul câinilor utilitari aparținând persoanelor cu dizabilități. Prin excepție, pe durata sezonului estival, accesul câinilor din dotarea Ministerului Afacerilor Interne și al câinilor utilitari aparținând persoanelor cu dizabilități, pe litoralul Mării Negre, este permis fără acordul operatorilor de plaje”, a mai precizat reprezentantul ABADL.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0974 secunde