ABADL: Fenomenul de cliffing din Mamaia e complet normal. A mai fost întâlnit

209
ABADL: Fenomenul de cliffing din Mamaia e complet normal. A mai fost întâlnit - clifiing-mamaia-1710325469.jpeg

Articole de la același autor

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral asigură comunitatea locală care locuiește în zonele riverane și turiștii că fenomenul cunoscut sub denumirea de cliffing, manifestat în zona Mamaia la linia țărmului, este unul absolut normal, întâlnit și pe plajele naturale. În urma lucrărilor specifice de pregătire a suprafețelor de nisip pentru sezonul cald, plajele vor putea fi utilizate în condiții optime în scop turistic.

Fenomenul de cliffing/scarping este unul cunoscut, pe care îl întâlnim periodic și pe care specialiștii l-au anticipat încă de la etapa de proiectare. Fenomenul a fost observat anterior și în zonele înnisipate în 2015, dar și pe plajele naturale. El va continua să apară periodic cu frecvență anuală, cu precădere în sezonul rece, până la atingerea profilului de stabilitate dinamică și chiar după acest moment dar mult mai rar, dacă sunt întrunite anumite condiții de val.

„Descrierea profilul plajei în sezonul rece ca fiind un «dezastru» este o eroare cu consecințe substanțiale și imediate privind desfășurarea sezonului estival care urmează, în condițiile în care ne aflăm în perioada de rezervări turistice ceea ce va afecta turismul în zona Mamaia. Informațiile oferite de beneficiarul proiectului și administratorul plajelor nu au fost valorificate la adevărata lor acuratețe tehnică, în timp ce primează opiniile unor biologi fără o pregătire aplicată în domeniului de dinamică costieră.

Biologii sunt specialiști în cunoașterea organismelor vii, respectiv animale și plante și nu sunt specialiști în morfologie și dinamică costieră. Plajele au fost evaluate, măsurate, modelate, proiectate, înnisipate, de ingineri și experți în modelare hidraulică și sunt în continuare monitorizate și operate de ingineri.

Reamintim că perioada de viață a lucrărilor este de 50 de ani și perioada de garanție oferită lucrărilor este de 13 ani, iar acestea sunt monitorizate anual pentru a fi identificate depășiri ale parametrilor proiectați. ABADL desfășoară campanii de monitorizare cu echipamente topografice și batimetrice de cel puțin 2 ori pe an. De asemenea, aceasta este monitorizată și de consultantul beneficiarului pe perioada de notificare a defectelor (PND). În situația în care s-ar constata o comportare anormală a plajelor, care depășește prevederile Cărții Tehnice a Construcției și respectiv ale Manualului de Utilizare, se va solicita intervenția executantului”, au transmis reprezentanții ABADL.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1 secunde