În România sunt cei mai mulți copii afectați de sărăcie, la nivel european

121
În România sunt cei mai mulți copii afectați de sărăcie, la nivel european - saracie-1712685051.jpeg

Articole de la același autor

Conform unor analize, România se află pe primul loc, la nivel european, în topul țărilor în care copiii și tinerii sunt puternic afectați de sărăcie. Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2021, 41,5% dintre copiii și tinerii români din grupa de vârstă 0-17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.

România înregistra, astfel, cea mai ridicată rată dintre țările Uniunii Europene, fiind urmată, la distanță, de Spania (33,4%). „Cea mai înaltă incidență a sărăciei s-a înregistrat între anii 2018-2021, fiind afectați 3 din 10 copii în vârstă de până la 18 ani, iar dintre tinerii cu vârste cuprinse între de 18-24 ani, circa 1 din 4, pragul de sărăcie fiind mult peste nivelul de sărăcie corespunzător adulților”, se arată într-un document.

În anul 2021, dintre gospodăriile cu copii dependenți, cel mai puternic afectate de sărăcie au fost gospodăriile numeroase formate din doi adulți cu trei sau mai mulți copii dependenți. Acestea înregistrau un procent de 56,4%, în creștere comparativ cu anul 2018 cu un procent de 53,4%. Totodată, trei din zece familii monoparentale, mai exact un părinte singur cu cel puțin un copil dependent, se confruntă cu sărăcia, înregistrând, în 2021, un procent al sărăciei de 28,8%. Procentul este în descreștere, totuși, față de 2018, cu un procent de 41,6%.

„Chiar dacă au fost implementate măsuri de susținere în domeniul educației (locuri distinct alocate pentru romi la liceu și universitate) sau programe de alfabetizare de tip «A doua șansă» pentru persoanele care au depășit cu cel puțin patru ani vârsta corespunzătoare, jumătate dintre persoanele de etnie romă care au cel mult 8 clase absolvite nu știu să scrie sau au mari dificultăți de scriere. În plus, ponderea copiilor romi care frecventează învățământul obligatoriu este de 78%, față de 95% pentru copiii majoritarilor din vecinătate. Decalajul se mărește din nou în cazul accesului la învățământului liceal, unde regăsim mai puțin de un sfert dintre elevii romi ( 22%), două treimi dintre etnicii romi fie nu au absolvit nicio clasă, fie au absolvit maximum studii gimnaziale”, mai arată datele statistice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7036 secunde