Constanța, cel mai scump oraș în ceea ce privește costul locuințelor

1455
Constanța, cel mai scump oraș în ceea ce privește costul locuințelor - fond-costuri-oras-1706209427.jpg

Articole de la același autor

Constanța a devenit, în ultimul timp, unul dintre cele mai scumpe orașe din țară în ceea ce privește costul de trai. În materie de imobiliare și chirii, conform statisticilor, Constanța este, deja, cel mai scump oraș. Potrivit datelor statistice, pentru mulți constănțeni este greu să își asigure coșul zilnic de alimente.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în ceea ce privește costurile alimentare și salariile, ponderea cu greutatea lor în coșul de consum înregistrează o diferență foarte mare, în funcție de oraș. În luna ianuarie a anului trecut, coșul de alimente utilizat pentru calcul, în scopul unei analize, a fost format din alimentele de bază – ouă, lapte, cartofi, ceapă etc. În urma analizei statistice, a reieșit că orașul Constanța se află în topul orașelor cele mai costisitoare în ceea ce privește prețul alimentelor.

Pe primul loc este Cluj-Napoca, iar în topul primelor opt localități se află și Constanța.

În altă ordine de idei, Constanța se află în topul orașelor din România cu cel mai scump abonament lunar de transport în comun. Prețul unui abonament lunar de transport în comun în Constanța se ridică la peste 125 de lei, iar valoarea unui bilet unic de autobuz este 2,5 lei. În topul clasamentului, Cluj se situează pe primul loc, cu 177 lei pe lună pentru un abonament de transport în comun. În același timp, în București, prețul ajunge la 140 lei, iar în Timișoara, la 130 lei. La polul opus, cele mai mici tarife sunt întâlnite în Brașov și Oradea, unde un abonament poate fi achiziționat cu 80 de lei.

Iar pentru cei care vor să facă o investiție sau să se mute în centrul localității, diferența de preț pe metrul pătrat construit, față de Constanța, este de doar 100 de euro. Parcarea este, însă, scumpă, de 950 de lei pe an.

Indicele Costului de Trăire (fără chirie) indică prețurile relative ale bunurilor de consum precum alimente, restaurante, transport și utilități. Prețurile exclud cheltuielile legate de cazare, cum ar fi chirie sau ipotecă.

Constanța înregistrează cel mai mare Indice al Costului de Trăire din România, de 45,1. Sub Constanța se află Cluj-Napoca – 41,5, București – 41,4, Brașov – 39,7, Timișoara – 39,1, Iași – 38,8 și Sibiu – 37,2.

În Constanța, indicele chiriei este de 12,1, indicele cumpărăturilor alimentare este de 40,8, iar cel al prețului la restaurant este de 40,1. Indicele puterii de cumpărare locale este de 34,2.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.759 secunde