Trenul, un mijloc de transport mai ieftin, dar cu o infrastructură ce lasă de dorit

730

Articole de la același autor

Românii au început să circule din ce în ce mai mult cu trenul. Față de anul trecut, numărul pasagerilor a crescut cu un procent de 10%. Este concluzia pe care o evidențiază datele Institutului Național de Statistică. La nivel local, constănțenii aleg trenul pentru costul scăzut comparativ cu cel al carburanților și pentru a scăpa de stresul traficului, mereu aglomerat și agasant.

Călătoria cu trenul în România oferă avantajul unor drumuri mai scurte pentru anumite rute. De asemenea, pe distanțe lungi trenul poate fi o variantă foarte utilă, având în vedere că biletele de avion s-au scumpit. De altfel, alegerea trenului pentru deplasare este recomandată și încurajată în țările europene în care se fac modernizări și diverse investiții în infrastructură.

În primul trimestru din anul curent, transportul feroviar de pasageri a reprezentat un procent de 18% în totalul transportului de pasageri, după transportul rutier, cu o pondere de 76,5%. Conform statisticilor naționale, parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri (km/zi) a crescut cu 3,8%. De asemenea, viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) a urcat cu 0,6%. Pe de altă parte, numărul vagoanelor încărcate pe rețeaua CFR a scăzut cu 11,2%.

Totodată, aceleași statistici spun că numărul călătorilor este în creștere anul acesta și la compania de stat, și la cele private. Ceea ce stă pe loc, însă, este viteza de deplasare a trenurilor. Potrivit INS, viteza de deplasare este de aproape 50 de km pe oră.

Pentru a afla principalele motive pentru care constănțenii aleg călătoria cu trenul, am întrebat câțiva cetățeni ce avantaje are aceasta. Pe primul loc este prețul mai convenabil. Iar la puncte slabe, tronează întârzierile, care nu lipsesc aproape niciodată.

„Prefer să merg cu trenul, pentru că am mult de făcut pe drum și autostrada e mereu aglomerată. Cu trenul ies mai ieftin, benzina este foarte scumpă până la București, unde merg eu. Dar la tren, mai rău e când sunt întârzieri. Mai mereu intervin întârzieri mari, de o oră, două, după ce că se merge încet oricum… Sunt și avantaje, și dezavantaje”, ne-a spus un călător.

„Cu trenul este mai ușor, că nu te mai stresezi cu traficul, știi că ajungi mai în siguranță la destinație. Nu este foarte ieftin biletul de tren, s-au scumpit toate în ultimul timp, dar e mai convenabil decât cu mașina”, a precizat un alt călător aflat în gara din Constanța.

În schimb, alții reclamă infrastructura care este slabă și nu i se aduc îmbunătățiri. „Fac naveta cu trenul săptămânal, că este mai ieftin. La început mergeam cu mașina, dar mai mult mă enervam pe drum, mai ales în București, că e mereu aglomerat. Dar trenurile noastre, în România, sunt praf, nu s-a mai făcut nimic la ele și abia ajungi, dacă ai vreo întârziere pe drum…”, a reclamat alt călător.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5337 secunde