Fiți atenți unde aruncați deșeurile electronice! Miliarde de kilograme, abandonate în gunoi

119
Fiți atenți unde aruncați deșeurile electronice! Miliarde de kilograme, abandonate în gunoi - deseuri-electronice-1697382705.png

Articole de la același autor

Anual, miliarde de deșeuri electronice invizibile ajung la groapa de gunoi. Este vorba despre deșeuri precum jucării, periuțe de dinți electrice, căști, aparate de ras, țigări electronice, gadgeturi inteligente pentru casă, stick-uri USB sau simple cabluri.

Cei mai mulți consumatori nici nu recunosc aceste obiecte ca fiind deșeuri electronice. Totuși, categoria lor reprezintă a șasea parte din totalul acestui tip de deșeuri electronice. Este vorba despre 9 miliarde de kilograme! Specialiștii care au analizat problema spun că, în total, în fiecare an există peste 7,3 miliarde de jucării electronice invizibile, care sunt aruncate fără nicio intenție de a fi reciclate. Iar, mai îngrijorător, deșeurile provenite din țigările electronice cântăresc de șase ori greutatea Turnului Eiffel. Dacă ar fi puse cap la cap, cele 950 de milioane de cabluri aruncate în cursul anului trecut ar putea încercui planeta de 107 ori. Este concluzia unui studiu UNITAR, făcut public cu ocazia Zilei Internaționale a deșeurilor electronice, marcată în fiecare an pe 14 octombrie.

Din categoria deșeurilor electronice invizibile mai fac parte unități externe și accesorii, telecomenzi, difuzoare, lumini LED, scule electrice, echipamente medicale de uz casnic, detectoare de căldură și fum, biciclete și trotinete electronice, dispozitive de sănătate portabile și lista ar putea continua. Multe dintre obiectele menționate conțin litiu, ceea ce face ca bateria lor să fie reîncărcabilă. Însă provoacă și riscuri grave de incendiu atunci când sunt aruncate.

Potrivit Asociației ENVIRON, în România, rata de colectare a deșeurilor electronice ajunge la 35%, în cele mai optimiste estimări. Cel mai des, românii reciclează mașini de spălat, în procent de 70,67%, iar cel mai greu se despart de telefoanele mobile, în proporție de 11%.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4305 secunde