Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobiliară anunță Programul naţional "Cadastrarea satului românesc"

632
Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobiliară anunță Programul naţional

Articole de la același autor

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară urmează să lanseze şi să pună în practică Programul "Cadastrarea satului românesc", a anunţat, vineri, noul director general al ANCPI, Laurenţiu Blaga.


El a precizat că programul, care este cel mai important din ultimii 33 ani, asumat de liberali, reprezintă o prioritate a mandatului său.


Potrivit unui comunicat al ANCPI, Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară prevede cadastrarea gratuit pentru cetăţeni a tuturor proprietăţilor din România, "însă prioritatea absolută este zona rurală, respectiv zonele cu proiecte de infrastructură, care fac obiectul subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi zonele cu populaţie defavorizată".


"Facem toate eforturile pentru a asigura înscrierea proprietăţilor de la sate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. ANCPI asigură derularea acestor lucrări din veniturile proprii ale instituţiei, finanţând sau cofinanţând cadastrul realizat la nivelul întregii localităţi sau pe sectoare cadastrale. Aici vreau să subliniez că ANCPI sprijină şi procesul de restituire a proprietăţilor, prin cofinanţarea lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare, conform procedurii prevăzute de Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare, procedură similară înregistrării sistematice. De asemenea, sunt 660 de comune care beneficiază de finanţare europeană pentru înregistrarea sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară până în anul 2027", a informat directorul general al ANCPI.


El a anunţat că, odată cu cadastrarea sistematică a proprietăţilor, ANCPI va asigura gratuit şi dezbaterea succesiunilor.


Conform acestuia, situaţiile care necesită remedieri vor fi ajustate pe parcurs şi va fi întocmită o procedură care să simplifice modalităţile de corectare a erorilor intervenite şi nu va implica costuri pentru cetăţeni.


"Suntem conştienţi că este nevoie de o procedură clar şi detaliată pentru cazurile în care este necesară corectarea rezultatelor înregistrării sistematice. Urmare a sesizărilor primite după încheierea cadastrului general şi după consultarea colegilor din oficiile teritoriale, vă pot spune că lucrăm la o procedură care să simplifice modalităţile de corectare a erorilor intervenite şi care să nu implice costuri pentru cetăţeni", a transmis Blaga.


Directorul general ANCPI a anunţat şi continuarea proiectului de digitalizare a instituţiei, prin creşterea gradului de acces a partenerilor şi cetăţenilor la informaţiile şi serviciile gestionate.


"Digitalizarea presupune şi creşterea interconectării sistemelor proprii, inclusiv a Registrului Agricol, cu cele ale altor instituţii din administraţia centrală şi locală precum ANAF, Consilii judeţene, instanţe, Primării. Această interconectare a sistemelor ajută la realizarea proiectelor de urbanism, infrastructură, precum şi la stabilirea unei baze de date pentru o impozitare corectă", a mai arătat Laurenţiu Blaga, conform comunicatului.


Laurenţiu Blaga a fost numit director general al ANCPI prin decizie a premierului Marcel Ciolacu, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 15 noiembrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7976 secunde