Luna trecută, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societăților comerciale care își desfășoară activitatea pe raza județului Constanța.
Ca de obicei, controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii, securitatea și sănătatea în muncă a salariaților, precum și verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare.
Serviciul Control Relații de Muncă a verificat în luna martie un număr de 351 agenți economici, din care 73 au fost sancționați. În același interval au fost aplicate 56 amenzi, în valoare de 547.000 lei și s-au dispus 549 măsuri cu termen de remediere a neconformităților.
Totodată, au fost depistați 28 de angajatori care practicau munca la negru, cu un număr de 74 de persoane, care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă sau pentru care contractul individual de muncă nu era transmis în Revisal. Se pare că aceasta este o problemă care trenează și deși au tot fost amendați, patronii constănțeni nu se învață minte și continuă să sfideze legea.
Tot în luna martie, au fost întreprinse o serie de acțiuni de control privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, acestea derulându-se în cadrul Campaniei Naționale "O zi pe săptămână". De data aceasta, însă, verificările au avut loc la spălătorii și vulcanizări auto. În cadrul acestei campanii de control au fost verificați 169 de angajatori, au fost aplicate 21 de amenzi, în valoare de 208.000 lei și au fost depistate 23 de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă. În plus, 15 angajatori au fost sancționați pentru că nu au transmis contractele individuale de muncă ale salariaților în Revisal.
La final, s-a constatat că foarte mulți angatori nu numai că nu le-au încheiat lucrătorilor contracte individuale de muncă în formă scrisă, dar nici măcar nu s-a putut face dovada plății drepturilor salariale.
De asemenea, o parte dintre ei nu au făcut repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă încheiate pe timp parțial și nu au ținut evidența orelor de muncă prestate de salariați.
Totodată, dosarele personale nu conțineau toate documentele prevăzute de art.8 alin.2 din HG 500/2011, iar regulamentul intern nu conținea toate categoriile de dispoziții sau nu a fost adus la cunoștința salariaților. În plus, s-a observat că, nu o dată, contractele individuale de muncă au fost transmise cu întârziere.
Pe de altă parte, Serviciul Control Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul ITM a verificat în aceeași perioadă un număr de 242 angajatori și au dispus 482 măsuri de remediere a neconformităților constatate, pentru care s-au aplicat 14 amenzi contravenționale în valoare de 48.500 lei.