Amendați și tot sfidează legea. Patroni constănțeni, sancționați de ITM

617
2
Amendați și tot sfidează legea.  Patroni constănțeni, sancționați de ITM - muncanegru-1491409123.jpg

Articole de la același autor

Luna trecută, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societăților comerciale care își desfășoară activitatea pe raza județului Constanța. 


Ca de obicei, controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii, securitatea și sănătatea în muncă a salariaților, precum și verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare. 


Serviciul Control Relații de Muncă a verificat în luna martie un număr de 351 agenți economici, din care 73 au fost sancționați. În același interval au fost aplicate 56 amenzi, în valoare de 547.000 lei și s-au dispus 549 măsuri cu termen de remediere a neconformităților. 


Totodată, au fost depistați 28 de angajatori care practicau munca la negru, cu un număr de 74 de persoane, care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă sau pentru care contractul individual de muncă nu era transmis în Revisal. Se pare că aceasta este o problemă care trenează și deși au tot fost amendați, patronii constănțeni nu se învață minte și continuă să sfideze legea. 


Tot în luna martie, au fost întreprinse o serie de acțiuni de control privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, acestea derulându-se în cadrul Campaniei Naționale "O zi pe săptămână". De data aceasta, însă, verificările au avut loc la spălătorii și vulcanizări auto. În cadrul acestei campanii de control au fost verificați 169 de angajatori, au fost aplicate 21 de amenzi, în valoare de 208.000 lei și au fost depistate 23 de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă. În plus, 15 angajatori au fost sancționați pentru că nu au transmis contractele individuale de muncă ale salariaților în Revisal.


La final, s-a constatat că foarte mulți angatori nu numai că nu le-au încheiat lucrătorilor contracte individuale de muncă în formă scrisă, dar nici măcar nu s-a putut face dovada plății drepturilor salariale. 


De asemenea, o parte dintre ei nu au făcut repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă încheiate pe timp parțial și nu au ținut evidența orelor de muncă prestate de salariați. 


Totodată, dosarele personale nu conțineau toate documentele prevăzute de art.8 alin.2 din HG 500/2011, iar regulamentul intern nu conținea toate categoriile de dispoziții sau nu a fost adus la cunoștința salariaților. În plus, s-a observat că, nu o dată, contractele individuale de muncă au fost transmise cu întârziere.


Pe de altă parte, Serviciul Control Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul ITM a verificat în aceeași perioadă un număr de 242 angajatori și au dispus 482 măsuri de remediere a neconformităților constatate, pentru care s-au aplicat 14 amenzi contravenționale în valoare de 48.500 lei.   


Comentează știrea

Constantean
6 aprilie 2017
Se poate

pentru ca nici angajatul nu isi da seama ca mai mult rau isi face daca lucreaza la negru.SI din pacate majoritatea nu au de ales.

PSD uraste oamenii acestei tari. PSD tine doar cu patronii
6 aprilie 2017
Legea e prost facuta INTENTIONAT

Legea e facuta doar sa favorizeze patronii. Asta pt ca parlamentarii si ceilalti din anturajul lor au sute, mii de firme. Ex: cineva face reclamatie ca este tinut sa lucreze 10 ore pe zi in loc de 8. ITM cere patronului pontajele, el arata niste pontaje facute de contabil in birou, si raspunsul este ca acel patron respecta CM. Eroare voita, fals voit in acte. De ce? Pt ca angajatii ITM nu au in atributii sa verifice camerele de supraveghere care arata clar ca acolo se munceste 10 ore pe zi, nu au in atributii sa verifice Z-ul zilnic de la sfarsitul turei sa vada ora la care s-a scos si la care s-a terminat activitatea. In concluzie ar trebui sfatuiti angajatii sa se adreseze direct procurorilor, caci cu ITM.ul e doar pierdere de timp. E praf in ochii angajatilor.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5405 secunde