Atenție, la meniul de Anul Nou! Plăcintă cu brânză, glicerină și cisteină!

524
Atenție, la meniul de Anul Nou!  Plăcintă cu brânză, glicerină și cisteină! - fotofondatentiemeniu-1482948186.jpg

Articole de la același autor

Tradiția românească spune că pe masa de Anul Nou trebuie să avem plăcintă cu brânză și răvașe. Însă nu toți dintre noi avem timpul și talentul să pregătim în casă plăcinta, așa că, de multe ori, o cumpărăm de-a gata, din supermarket. Se pare însă că plăcinta din comerț este departe de rețeta tradițională și conține mai multe E-uri decât brânză.

Asociația Pro Consumatori a achiziționat, recent, 14 sortimente de plăcinte cu brânză comercializate în cadrul marilor structuri comerciale și a analizat conținutul acestora. Studiul a fost realizat de o echipă de experți, coordonată de președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Iar rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare: nouă din zece produse conțin arome artificiale, unul din două produse conține glicerină, două din cinci produse conțin cisteină, iar trei din șapte produse conțin conservanți.

Griș de grâu și aromă de brânză

Multe din ingredientele găsite în plăcintele analizate țin mai mult de un laborator chimic decât de rețeta clasică. Așa se face că în plăcintele din comerț găsim făină de orez, ulei de cocos, ulei de palmier, celuloză, deztroză, maltodextrină, sirop de glucoză, pulbere de brânză, zer praf, proteine din lapte, praf de ou, praf de albuș de ou, enzime etc.

La aproape un sfert din produsele analizate, umplutura deține mai puțin de 40 la sută din compoziție, iar la 29 la sută din produse, aluatul reprezintă 50 la sută și umplutura 50 la sută. Grav este că în cele 14 produse analizate au fost identificați 23 de aditivi alimentari și diverse arome artificiale, por-nind de la L-cisteină, clorură de calciu, carboximetilceluloză de sodiu, celuloză, glicerină, caragenan, difosfați, fosfat de sodiu, silicat de calciu, arome de brânză și arome de portocale. La 86 la sută din sortimentele de plăcinte analizate s-a folosit grișul din grâu în umplutura acestora.

v v v

"Plăcinta cu brânză realizată în sistem industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea plăcintei tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi griș de grâu, fulgi de cartofi, fibre de grâu, arome artificiale etc., la care se adaugă aditivi alimentari din belșug. Le sugerez consumatorilor să cumpere plăcinte cu brânză numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni sau pictograme care apar pe ambalajul unor produse de acest tip și care au rolul de a le abate atenția cu privire la informațiile esențiale, menite să-I ajute să aleagă în cunoștință de cauză", ne recomandă președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0251 secunde