Cum ne păcălesc comercianții. "Lapte" cu amidon și brânză cu făină în galantare

765
Cum ne păcălesc comercianții.

Articole de la același autor

Laptele este unul din alimentele de bază și nu trebuie să lipsească din frigiderul nostru. Dar cine știe cu adevărat ce conține lichidul alb și dulceag pe care îl bem dimineața cu o felie de pâine cu unt și gem? Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat, recent, o amplă acțiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare și publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, laptelui conservat, parțial sau integral deshidratat și a laptelui pentru cafea. 


Au fost controlați, în total, peste 860 de operatori economici, la care au fost depistate peste 7,3 tone de produse care nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. 


Comisarii au găsit lapte care nu se încadra în parametrii fizico-chimici, care era expirat, dar pus la vânzare, care avea etichete greșite sau la care erau utilizate denumiri eronate, incomplete sau astfel alese încât să inducă în eroare consumatorul. Pentru toate problemele depistate, au fost aplicate 580 de sancțiuni contravenționale, constând în 248 de avertismente și 332 de amenzi contravenționale însumând 872.600 de lei. De asemenea, au fost oprite de la comercializare peste 4.130 de litri de lapte de consum și produse lactate, considerate periculoase pentru consum. 


Sfaturi de la Protecția Consumatorilor 


"Atunci când cumpărați produse lactate, trebuie să fiți atenți la modul de prezentare a ambalajului. În cazul în care acesta este bombat, înseamnă că a început procesul de fermentare și produsul nu mai este propriu consumului uman. Refuzați să achiziționați produse care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător", ne sfătuiește directorul general al ANPC, Paul Anghel. 


Potrivit acestuia, este bine să solicităm informații suplimentare vânzătorilor cu privire la natura produselor pe care dorim să le cumpărăm, întrucât sunt cazuri în care comercianții expun la vânzare, în același spațiu, înlocuitori de produse lactate, alături de produse lactate. În condițiile în care modul de prezentare, forma de calup, dimensiunile, aspectul, culoarea și etichetarea sunt asemănătoare, diferențierea este îngreunată, așa că nu ar fi rău să întrebăm dacă brânza respectivă conține cu adevărat lapte. 
"Nu cumpărați lapte și produse din lapte din locuri neautorizate, deoarece comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justifice tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea", mai spune directorul Protecției Consumatorilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3574 secunde