Ochii mari când vă alegeți agenția de turism! Riscați să vă ratați vacanța

273
Ochii mari când vă alegeți agenția  de turism! Riscați să vă ratați vacanța - turism-1471788815.jpg

Articole de la același autor

Mai mult de jumătate din agențiile de turism de pe piață nu au poliță de asigurare și riscați să vă ratați vacanța. Potrivit Autorității Naționale pentru Turism (ANT), 1.953 de agenții de turism la nivel național nu au făcut dovada deținerii poliței de asigurare, din cele aproximativ 4.000 de agenții și touroperatori existenți.

"Firmele de asigurare din România nu vor să facă polițe de asigurare agențiilor de turism, pentru că ei consideră că riscul este foarte mare. Avem această problemă de ani de zile", a declarat Anca Pavel - Nedea, președintele ANT.

Astfel, autoritatea este nevoită să le trimită agențiilor de turism, în fiecare an, prin poștă, scrisori cu confirmare de primire, prin care cere agențiilor să facă dovada existenței poliței de asigurare. "Multe dintre ele nu le trimit singuri, nu ne notifică", mai spune Anca Nedea.

De asemenea, ANT a retras numai anul acesta licențele a 20 de agenții de turism, aproape dublu față de anul trecut.

Orice agenție de turism este obligată să încheie o poliță de asigurare împotriva insolvenței sau a falimentului și să facă dovada existenței acestei polițe. Acestea acoperă despăgubiri de 10.000 de dolari, în cazul agențiilor de turism detailiste, fie 50.000 de dolari pentru touroperatori.

Turiștii pot găsi pe site-ul ANT, turism.gov.ro, la secțiunea "Infor-mații publice", lista cu agențiile de turism licențiate, dar și lista structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, precum și cele cu funcțiuni de alimentație publică clasificate.

Sfaturi de la Protecția Consumatorilor

Iată ce ne sfătuiește Protecția Consumatorilor, pentru a nu ne lăsa păcăliți de agențiile de turism. În primul rând, întotdeauna solicitați informații complete despre pachetele cumpărate. Agențiile de turism sunt obligate să dea cât mai multe detalii.

Contractul dintre turist și agenție intră în vigoare în momentul în care turistul primește confirmarea scrisă a rezervării, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă. Agenția de turism este obligată să furnizeze turistului un bon de comandă numai în cazul solicitării unor pachete de servicii turistice care nu fac parte din oferta agenției de turism. Prețurile stabilite în contracte nu pot fi modificate, cu excepția cazului în care contractul prevede în mod explicit acest lucru și numai în cazul variațiilor costurilor de transport sau a cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii. De asemenea, prețurile stabilite în contracte nu pot fi majorate, în cursul celor 20 de zile calendaristice care preced data plecării. În cazul în care agenția este nevoită să modifice una dintre prevederile esențiale ale contractului, aceasta are obligația să informeze turistul cu cel puțin 15 zile înainte de data plecării. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4287 secunde