"Perla" rușinii în Mamaia. Cum a ajuns boemul complex plin de artiști o ruină plină de bălării

11159
3
De când teatrul de vară din Mamaia a căzut în dizgrația autorităților locale toată zona a devenit un loc al nepăsării, cu clădiri abandonate, bălării netăiate, trotuare sparte, un adevărat circ al foamei în cea mai mare stațiune de pe litoral.

Despre soarta teatrului au curs și vor mai curge multe cerneluri. Pasat de la o instituție la alta, imobilul, cu tot cu împrejurimi, a fost lăsat să se degradeze până când a ajuns în starea jalnică în care se află acum. Iar toată zona este în prezent o porțiune ce trebuie ocolită, pentru că nu este o priveliște deloc frumoasă.

Complexul Perla era, cu mulți ani în urmă, unul dintre locurile preferate de turiști, dar și de constănțeni. Cu o arhitectură deosebită, situat pe malul mării, chiar în apropierea promenadei, complexul era plin de magazine cochete, cu produse de lux ale vremii. Era o plăcere să te plimbi la pas prin micuța piațetă, să iei la rând buticurile, să-ți "clătești" ochii și să-i recunoști pe actorii ieșiți la o limonadă, pe terasă, între repetiții.

O pădure de copaci neîngrijiți

Acum, complexul este plin de buruieni. Magazinele sunt ferecate, geamurile sunt sparte, terasele au dispărut, iar trotuarele sunt pline de crăpături și gropi. În fața teatrului, este o adevărată pădure de copaci neîngrijiți, iar parcarea, plină odinioară de care de televiziune, este plină de mașini ale turiștilor. Mulți dintre ei nici nu bagă de seamă unde se află, nici nu mai pot să recunoască zona de jungla dimprejur. Doar cele câteva litere rămase pe clădire îi ajută să ghicească faptul că acolo este clădirea teatrului. Nici nu îi interesează prea tare. Sunt doar bucuroși că au găsit un loc de parcare și la umbră. De cealaltă parte, în fața complexului, spre promenadă, era, pe vremuri, un lac imens, cu o statuetă în mijloc. A dispărut și acela, însă au apărut dughene etajate, ce aduc mai degrabă a talcioc și vând la promenadă tot felul de kitsch-uri.

"S-a ales praful de tot complexul!"

Singura porțiune care este cât de cât îngrijită este piațeta Perla, reabilitată recent în cadrul proiectului de amploare din toată stațiunea. Dar și aici mai trebuie tăiate bălăriile, mai trebuie îngrijite spațiile verzi, astfel încât să pună în valoare zona.

"Este păcat că s-a ales praful de tot complexul acesta. Îmi amintesc, copil fiind, veneam aici cu bunica și colindam toate magazinele. Aici se găseau cele mai frumoase lucruri. Iar zona era grandioasă, după cum o vedeam eu. Avea un aer boem cu grădinițele și terasele acestea interioare și tot aici am văzut mulți actori și cântăreți. Stăteau la terasă și vorbeau între ei", ne-a povestit Irina Panait, din Constanța.

"Totul este foarte comercial, în detrimentul eleganței stațiunii!"

Din păcate, puțini mai sunt cei care mai au amintiri din acea vreme. Însă am descoperit și turiști care consideră că modul în care s-a transformat acea porțiune din Mamaia nu îi face cinste bătrânei stațiuni. "Este mare păcat că nu se îngrijește nimeni să păstreze cât de cât și parfumul de odinioară. Am înțeles că Mamaia a devenit stațiunea tineretului, dar mai sunt și persoane care vin aici de drag, vin să retrăiască ani frumoși din trecut. Dar nu mai ai ce să vezi. Totul este schimbat și nu în bine. Promenada este frumoasă, dar sunt zone care au fost urâțite, au fost transformate în bâlci. Totul este foarte comercial, în detrimentul eleganței și prestanței pe care stațiunea o avea înainte", ne-a spus o turistă din Cluj.

Comentează știrea

Sherlock Holmes
25 iulie 2016
Gruparea "Beagle Boys'

Ce va vaitati si va mirati atat ca acel complex a ajuns o ruina?Constantenii au inceput sa puna bete in roate afacerilor facute cu eliberarea certificatelor de constructie si PUZ-urilor pe spatiile verzi din oras.Gruparea infractionala " Beagle Boys " din Primaria C-ta s-a reorientat, lasand in paragina si distrugand gradinile de vara si tot ceea ce mai apartine de domeniul public.Cand vor ajunge intr-o situatie si mai jalnica,peste 2-3 ani,o sa le vanda pe nimic,iar noul proprietar va schimba si destinatia lor, va face bloc de locuinte sau hotel.Închipuiți-vă cum ar arata un bloc de locuinte lux gen Complex Caelia.Super afacere ,nu?Dar cati bani din spagi ar obtine gruparea "Beagle Boys'' din Primaria C-ta ? Durerea este alta, toata lumea stie ce se intampla, toata lumea stie cum functioneaza aceasta reteta de imbogatire prin jaf si coruptie, numai unul nu vrea sa vada , sa auda si sa vorbeasca despre aceste cazuri : domn procuror sef DNA C-ta , domn Constantinescu.Acest domn, numit sef DNA C-ta trezeste din ce in ce mai multe suspiciuni ,prin atitudinea care o are institutia pe care o conduce fata de acest grup infractional organizat care conduce primaria C-ta de cativa ani buni. PS.Cred ca o ancheta jurnalistica despre lupta anticoruptie din C-ta ar fi benefica.Sa stim si noi ,mai avem sanse sa ne consideram cetateni europeni , sau facem petitie sa intram in Uniunea Africana alaturi de Burkina Fasso sau Madagascarul cel iubit de Mazare&Co.

Perla rusinii
25 iulie 2016
Uite cum se rusineaza Mazare

Cand spui perla rusinii,mai precis perlele rusinii,toti ne gandim la gruparea comica "Beagle Boys" asa cum s-a gandit si comentatorul de mai sus.Eu ma indoiesc ca Mazare sau Constantinescu se rusineaza in urma publicarii acestui articol.La fel ma indoiesc ca Fagadau este un timid sau un rusinos.Baiatul asta are cravata de om serios si in plus are multe "broecte" marete.In realitate,asta este imaginea nostra,a celor 280.000 de plictisiti, cati am ramas in orasul asta imputit.Sa le fie rusine celor care se cred intelectuali in orasul asta,sa le fie rusine ONG-urilor,presei "libere",arhitectilor,istoricilor.Pe politruci nu-i pomenim ca astia nu au rusine si in al doilea rand au alte treburi.Nu intamplator i-am lasat la urma pe onorabilii Constantei,pe cetatenii de onoare ai Constantei si pe cei 10 oameni de "valoare".Imi amintesc ce suparat a fost Gheorghe Dumitrasu ca nu l-a facut si pe el cetatean de onoare al Constantei.Apropo,pe laudacul asta sa-l dati cu nasul prin cacatii din centrul istoric,ca doar iubeste istoria romanilor.Pentru el si pentru toti fratii lui le dam o dedicatie: "Hai Sictir,slugi imbuibate".Sa va fie rusine ! Daca noi v-am iertat,Istoria nu va iarta, va aseaza in raftul unde meritati sa stati.Sa fiti siguri de asta.

codrut
19 august 2016
constanta e africa

Constanta a ajuns jungla pentru mafioti evrei. parcul Tabacarie este distrus si urmeaza parcelari pentru blocuri mafiote evreiesti cu binecuvantarea primariei Constanta.

Pagina a fost generata in 0.6422 secunde