Atenție unde mâncați pește pe litoral. Inspectorii veterinari au găsit numeroase nereguli

230
Atenție unde mâncați pește pe litoral. Inspectorii veterinari au găsit numeroase nereguli - atentieundemancati1-1471788882.jpg

Articole de la același autor

Vacanța este în toi, la mare, mii de turiști alegând să-și petreacă zilele libere pe litoral. Atenție, însă, unde mâncați, pentru că, în ultima perioadă, s-au descoperit numeroase nereguli atât la terase și restaurante, cât și la pescării și cherhanale.

"Ca urmare a sesizărilor cu privire la modalitatea de achiziție, depozitare și comercializare a peștelui și produselor din pescuit, echipe de inspectori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, precum și din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2016 au desfășurat, week-end-ul trecut, acțiuni tematice de verificare și control la un număr de 29 de unități din zona litorală", a declarat directorul executiv al DSV Constanța, dr. Geronimo Brănescu.

Potrivit acestuia, au fost constatate abateri de la legislația sanitară veterinară cu privire la manipularea, etichetarea și depozitarea peștelui și a produselor din pescuit, fapt pentru care au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare de 13.000 lei. De asemenea, a fost retrasă din consumul public o cantitate de 116,5 kg și dirijată către unități de neutralizare prin incinerare a produselor de origine animală.

Terase din Mamaia, închise temporar

Și comisarii Protecției Consumatorilor au avut un week-end aglomerat. Aceștia au verificat mai multe terase, autoserviri și restaurante din stațiunea Mamaia, dispunând închiderea temporară a trei dintre ele, printre care terasa Hora și restaurantul "La Steaguri", unde au fost găsite alimente fără elemente de identificare și caracterizare, fără a se putea stabili data durabilității minimale sau data limită de consum și fără a se putea stabili modul de păstrare sau depozitare recomandat de operatorul economic, precum și datele de identificare ale acestuia.

"Au fost descoperite alimente depozitate la temperatura mediului ambiant, adică la peste 30 de grade Celsius. Nu existau grafice de temperatură care să indice și să certifice păstrarea corespunzătoare a alimentelor și nu existau indicate cantitățile nete pe porție în meniu", a explicat Paul Anghel, directorul general al ANPC.

De asemenea, comisarii au constatat minusuri de până la 10 la sută din cantitatea indicată pe porție. Mai mult, unele terase nu dețineau autorizație de funcționare valabilă.

Continuă controalele

"Acțiunile ANPC de verificare a respectării drepturilor consumatorilor vor continua în toată această perioadă, urmând a se verifica și respectarea măsurilor dispuse în controalele anterioare, iar abaterile de la aplicarea legislației privind protecția consumatorilor vor fi sancționate. ANPC recomandă turiștilor ca și în aceasta perioadă de vacanță să fie atenți atât la calitatea produselor alimentare și nealimentare, cât și la prestarea serviciilor achiziționate. De asemenea, reamintim operatorilor economici că aceștia beneficiază de consiliere gratuită din partea comisarilor ANPC pentru aplicarea corectă a legislației în domeniul protecției consumatorilor și pentru a preîntâmpina eventualele probleme ale consumatorilor și pentru aplicarea corectă a legislației", mai adaugă directorul ANPC. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3502 secunde