Taximetriștii fac legea în Gara Constanța. "Degeaba promovăm România turistică și ne comportăm ca niște țepari!"

14752
14
Sute de turiști români sau străini vin zilnic cu trenul în gara Constanța cu speranța unei vacanțe liniștite și pline de distracție. Nici nu coboară bine din vagon și sunt luați pe sus de taximetriști insistenți, gata să le smulgă bagajele din mână și să-i vâre cu forța în mașină. Tarifele sunt și ele alese în funcție de ce limbă vorbește turistul, cum este îmbrăcat și câte geamantane are. La final, pasagerii ajung să plătească de două sau chiar de trei ori cursa, iat taximetristul se întoarce la gară în căutarea de noi victime.


Un constănțean a povestit pe Facebook cum a asistat la încercările mai multor taximetriști să suprataxeze un grup de 33 de cercetași germani, care voiau să ajungă în nordul stațiunii Mamaia. "14.07.2016, ora 23,30, gara Constanța. Nu mai sunt mijloace de transport în comun (oraș turistic, trenuri de noapte…). Un grup de cercetași din Germania intenționa să ajungă în campingul GPM. Mi-am dat seama că sunt «pierduți». Am auzit tarife de 80 - 100 de lei, deși o cursă până acolo costa maximum 35 de lei, la ora respectivă", a relatat Virgil Cezar. Acesta a vorbit cu cercetașii și le-a explicat că tariful este prea mare. A urmat un schimb dur de replici cu taximetriștii supărați că le suflase clienții. Ulterior, a apelat la o firmă de taxi, care a aplicat cel mai mare tarif, deși nu urcau mai mult de trei persoane în mașină.


Tariful maxim legal este de 3,5 lei pe km
Astfel de scene, ce nu au nicio legătură cu civilizația într-un oraș turistic, se petrec chiar și de mai multe ori pe zi în Gara Constanța. Unii turiști se prind repede, probabil că sunt pățiți, alții însă sunt victime sigure. Prea puțini sunt prudenți, întreabă înainte tariful, cer taximetristului să pornească aparatul și solicită bonul la coborâre.


Autoritățile locale spun că fac controale permanente, însă problema tarifelor practicate este destul de spinoasă. "Tariful maxim decis prin hotărâre a Consiliului Local este de 3,5 lei pe kilometru. Dispeceratele companiilor de taxi stabilesc fiecare tariful practicat, însă nu mai mare de 3,5 lei. Taximetriștii, chiar dacă au obligația de a fi conectați cu un dispecerat, nu au și obligația de a practica tariful de 1,79 de lei pe kilometru. Toate tarifele trebuie afișate pe portierele mașinii și șoferul trebuie să aibă afișată o listă de prețuri cu tarifele de zi și de noapte", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Ionela Halciuc.


Cum poți dovedi că ai fost înșelat
Potrivit acesteia, Poliția Locală are o echipă care face în permanență controale în diferite zone. "Problema este că Poliția Locală controlează și aplică sancțiuni dacă se constată lipsa documentelor și dacă nu sunt respectate locurile de parcare. Însă, în ce privește tarifele, cât nu există un document care să ateste că tariful a fost mai mare decât cel afișat, Poliția Locală nu are ce să facă. Aceștia ar trebui să aibă o dovadă clară", a completat reprezentantul Primăriei Constanța.


În cazul în care considerați că ați fost păcălit de un taximetrist, puteți face o sesizare la dispeceratul Poliției Locale. Numărul de telefon este 0241/488.205, iar programul este permanent.


"Nu doar taximetriștii strică imaginea turismului, ci toți facem asta!"
Din păcate, însă, prea mulți turiști fac cunoștință cu municipiul Constanța într-un mod extrem de neplăcut și cu siguranță nu vor mai reveni și data viitoare. "Eu știu tarifele practicate în Constanța și cum să fac să nu plătesc dacă sunt suprataxat. Un turist (străin sau român) nu știe. Gândiți-vă că sunt obosiți după un drum lung, în-afara zonei lor de confort, debusolați etc. Știu ei să păstreze bonul sau să sune la poliție/OPC? Nu doar taximetriștii strică imaginea turismului, ci toți facem asta. De la RATC, care nu asigură niște linii de transport după ora 23,00, până la cei care au afaceri legate de turism. Degeaba promovăm România turistică și ne comportăm ca niște țepari", conclu-zionează constănțeanul.


Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Dl margineanu
19 iulie 2016
Taxiul foamei

In alta seara.Tot la aceeași ora am solicitat sa iau un taxi sa merg la doraly nici un taxi nu vroiau decit un mamaia sa meargă. Deci foamea.Uuuuuu.Am facut comanda telefonic și tot m am deplasat in directia dorita.Merita sa le ridice licențele celor care refuza cursa.

POP
19 iulie 2016
ARTICOL CARE MERITA

FELICITARI CA ATI ATINS SUBIECTUL ASTA ; TREBUIE CONTINUAT SA FIE SCOASA MIZERIA CARE SE INTAMPLA ZI DE ZI ACOLO IN GARA POATE VAD SI CEI CARE TREBUIE SA PUNA INTREBARI SI SA REZOLVE ACEASTA PROBLEMA CARE PERSISTA DE ZECI DE ANI CU ACESTI GAINARI /AVORTONI CARE EFECTIV TE AGASEAZA SI IRITA. BINENTELES CA SI OPERATORII DE TURISM AR TREBUI SA INTERVINA SI ADMINISTRATIA LOCALA SI .. DAR CHIAR MA BUCUR CA IN SFARSIT S-A FACUT UN ARTICOL TE TEMA ASTA.. CONTINUATI , VA ROG

cupan
19 iulie 2016
CE FACE

Fagadau?

O
19 iulie 2016
pla

Majoritatea taximetristilor sunt rrromi cu maxim doua clase.

gelu
19 iulie 2016
traditie

promovam -romania turistica- dar ne comportam ca niste imbecili / ar trebui cursuri de civilizatie pentru multi romani din tara si diaspora .

Ce face Fagadau ?
19 iulie 2016
Ce a invatat de la Mazare

Pai,Fagadau ne explica cum stau lucrulile.Ca d-aia a fost ales primar.El este organ al partidului,un fel de agent municipal insarcinat cu explicarea "tutulor" lucrurilor ivite in viata muncipului de la malul marii.De exemplu,parcul este plin de balarii.Fagadau asculta si apoi ne explica de ce creste iarba.Sau,un mafiot a construit un bloc cu 10 etaje in fata casei tale.Fagadau trimite Politia Locala la fata locului si Poliția Locală controlează și aplică sancțiuni dacă se constată lipsa documentelor și dacă nu sunt respectate locurile de parcare.Apoi Fagadau ne spune ca problema este "destul de spinoasă".Si multe altele.Ati inteles ? Sa ne traiesti Fagadaule !

Răspuns la: CE FACE
Adăugat de : cupan, 19 iulie 2016
Fagadau?
Mihai
19 iulie 2016
Solutia

Solutia e simpla. Pe model occidental infiintarea unor ghisee ale taximetristilor in gara. Asa cum gasesti in marile aeroporturi. Te duci la ghiseu, zici unde vrei sa ajungi si iti spune cat costa si cat timp faci pana acolo. Ca de aia s-a inventat de mai bine de 20 de ani GPS-ul si harta electronica. Platesti la ghiseu, ei iti cheama soferul si ai terminat treaba. Daca vrei sa-i lasi o atentie soferului ca a condus bine, ca te-a ajutat cu bagajele, samd e problema ta, dar nu esti obligat. Nu tu scandal, nu tu cearta, nu tu nervi....

joker
19 iulie 2016
taximetristi

De ce nu-si pune nimeni intrebarea: cum au intrat in posesia permisului persoane cu doua clase,care nu stiu sa citesca si sa scrie? Daca se va face un control la sange ,cu siguranta DNA va avea de lucru cel putin 2 ani si vor cadea multe capete! Daca pentru orice problema, este de vina Fagadau,atunci dragilor,va recomand sa indicati care este persoana pe care o vedeti capabila sa rezolve aceste neajunsuri. Si mai intrb ceva,pe cei cel blameaza pe Fagadau(nu sant fan-ul sau):ati iesit in strada vreodata cand era primar Mazare sa contestati aceste neajunsuri(locuri de parcare) si aceste probleme?

fani
19 iulie 2016
turisti in gara...

Prima mare teapa s-a dat turismului prin furtul milioanelor ce s-au cheltuit cu acel asa zis complex comercial atasat garii ,care de fapt este pustiu de ani buni si se minuneaza bietii turisti de asa mare minunatie ....Nu conteaza halul in care se afla peroanele si tunelul subteran .Pai taximetristii stiu cel mai bine despre aceste tepe neanchetate de cei platiti de noi sa ne pazeasca de astfel de jafuri .

luk
19 iulie 2016
corect

Corect ce spui si in plus as mai adauga ca sunt persoane care au cazier angajate.Cunosc un caz in care individul a facut puscarie pt ultraj si totusi este taximetrist!

Răspuns la: taximetristi
Adăugat de : joker, 19 iulie 2016
De ce nu-si pune nimeni intrebarea: cum au intrat in posesia permisului persoane cu doua clase,care nu stiu sa citesca si sa scrie? Daca se va face...
14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7905 secunde