"Banca de alimente" a picat din preferinţe. "Cum să le mai dăm şi altora, când abia avem noi?"

588

Articole de la același autor

Românii sunt din ce în ce mai sărmani, iar bruma de bani pe care o mai au, dacă o au, o ţin pentru ei, astfel că fiecare se concentrează pe propria familie şi nimic mai mult. Dacă, în anii trecuţi, unii dintre ei au dat dovadă de bunătate şi le-au mai dat şi altora din puţinul lor, iată că acum lucrurile stau cu totul altfel.

Până înainte de pandemia de Covid-19, Crucea Roşie, filiala Constanţa, reuşea să ajute numeroase familii nevoiaşe cu pacheţele strânse cu ajutorul voluntarilor. Din păcate, la acest moment, proiectul „Banca de alimente”, care se derulează în magazinele Carrefour şi Cora, merge tot mai prost, numărul donaţiilor scăzând extrem de mult. Motivul? Oamenii nu mai au bani, toate prețurile au explodat și nu mai sunt dispuși să mai împartă ce au și cu alții. Am întrebat câteva persoane, unde există coşuri de alimente, dacă ar dona şi pentru cei mai nevoiaşi dintre noi. „Acum am ajuns şi noi săraci, iar când vorbim de sărăcie, ne referim la faptul că oamenii abia dacă reuşesc să-şi plătească facturile la timp, nu mai au posibilitatea de a-şi cumpăra tot ce au nevoie şi le este tot mai greu să îşi achite facturile. Practic, dacă ai şi un salariu mic, asta te condamnă la o viaţă în sărăcie şi anulează orice alte planuri”, ne-a declarat Gabriela T., o constănţeancă.

„Preţurile sunt tot mai mari pe zi ce trece şi fiecare îşi vede de propria familie. Cum să le mai dăm şi altora, când abia reuşim să ne cumpărăm noi de-ale gurii?”, a adăugat Melania R.

La rândul său, directorul Crucii Roşii Constanţa, Cristina Fodor, a precizat că, dacă în anii anteriori ridicau pungile cu alimente cam o dată pe lună din magazine, acum le ridică la 2-3 luni, pentru că se strâng foarte greu. „Alimentele ajung mereu către nevoiaşi, în mediul rural. Din nefericire, acum suntem nevoiţi să alegem o singură localitate, pentru că în ultima perioadă nu am reuşit să strângem alimente pentru mai mult de zece familii şi le ducem într-un singură comună sau sat”, a declarat directorul, pentru „Cuget Liber”.

Pentru cei care nu ştiu, „Banca de alimente” reprezintă o soluţie de ajutorare a persoanelor sărmane şi este o iniţiativă a Crucii Roşii, preluată după modelul unor alte proiecte similare derulate cu mare succes, de ani de zile, în alte ţări din Uniunea Europeană şi nu numai. Această „Bancă de alimente” presupune, practic, stocarea de alimente neperisabile prin donaţii/sponsorizări şi distribuirea acestora către persoanele vulnerabile, pe baza unor evaluări. Beneficiarii sunt persoanele vulnerabile identificate şi incluse în proiect în urma unor anchete sociale. În posesia pachetelor intră acele persoane care nu înregistrează niciun fel de venit sau au salarii foarte mici, familiile cu mulţi copii, familiile monoparentale, copiii lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude, tineri provenind din sistemul de ocrotire socială, persoane vârstnice, persoane cu handicap, persoane cu boli cronice, persoane fără adăpost. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9385 secunde