Băncile din România, amendate de Protecţia Consumatorilor pentru practici înşelătoare la calculul ratelor

511
Băncile din România, amendate de Protecţia Consumatorilor pentru practici înşelătoare la calculul ratelor - x-banci-1684234600.jpg
Un număr de 11 bănci din România au fost sancţionate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru diverse nereguli. În primul rând, acestora li se reproşează că au practici comerciale înşelătoare la modul de calcul al ratelor la credite. Ca urmare, au precizat reprezentanţii ANPC, au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 550.000 de lei şi s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare.

„În cadrul activităţii sale de supraveghere a pieţei, ANPC a realizat o serie de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste zece ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum şi dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor”, au declarat aceştia.

Mai exact, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, din 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

„Dacă fie şi unui singur consumator i-a fost dată întreaga viaţă peste cap, ca urmare a dorinţei acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligaţi să îi fim alături. În cazul de faţă, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susţinători ai unui întreg sistem bancar şi mai puţin ai lor înşişi. Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plăteşti dobânzi şi foarte puţin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod raţional şi în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu. Precizăm că cei 11 operatori economici sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank,

OTP Bank, Alpha Bank, BancaTransilvania, Raiffeisen Bank, BCR,

Patria Bank, Unicredit Bank şi BRD Groupe Societe Generale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2761 secunde