Bazinul Mării Negre, protejat de voluntari. "Pe plajă găsim cele mai neașteptate deșeuri"

789

Articole de la același autor

În cursul zilei de joi, la Constanța, a fost prezentat noul proiect EcoYou, menit să aducă în atenția constănțenilor importanța protejării mediului înconjurător. În ultimii ani, voluntarii ONG-ului „Mare Nostrum” au descoperit în zona Bazinului Mării Negre mai multe tipuri de deșeuri care afectează atât mediul, cât și pe noi, constănțenii.

Obiectivul general al acestui proiect este de a dezvolta o serie de acțiuni menite să sensibilizeze tinerii cu privire la toate formele de poluare. EcoYOU abordează provocarea comună a poluării în zona Bazinului Mării Negre, prin dezvoltarea unor acțiuni de conștientizare, a unor tabere comune și diverse instrumente educaționale.

De asemenea, se urmărește creșterea nivelului de implicare a comunităților și autorităților în activitățile de protecție a mediului, în special pentru a reduce cantitatea de microplastice de-a lungul malurilor, râurilor, lacurilor și mării în cadrul zonei de implementare a proiectului. Grupurile țintă ale acestui proiect sunt autoritățile publice locale și regionale din țările partenere, grupurile de inițiativă locale, inclusiv ONG-uri, instituții regionale și naționale în domeniul protecției mediului, dar și instituții de învățământ din localitățile țintă.



În cadrul acestui eveniment au fost prezenți mai mulți elevi și cadre didactice din Constanța, dar și parteneri sosiți din Republica Moldova, Galați și Georgia. Copiiii au fost încântați încă de la început și au participat la activitățile special pregătite pentru ei.

„Am început deja activitățile în cadrul acestui proiect și este pentru prima oară când lucrăm cu acești parteneri. Este foarte important ca voi, copiii, să înțelegeți cât de important este să avem grijă de natură și de tot ceea ce ne înconjoară, mai ales că suntem la Marea Neagră. Noi, voluntarii, pe plajă găsim cele mai neașteptate deșeuri. Oamenii le aruncă peste tot și le găsim ori în apă, ori pe nisip. De exemplu, cineva și-a lăsat frigiderul pe plajă. Vor fi organizate și seminare legate de microplastice, trebuie să înțelegeți de acum cât de nocive pot fi aceste deșeuri pentru mediu, dar și pentru noi”, a declarat Andreea Ionașcu, coordonatorul Departamentului Educație pentru Dezvoltare Durabilă al ONG-ului „Mare Nostrum”.



Cât va dura proiectul


Proiectul vine cu o serie de activități menite să stârnească interesul tinerilor, cum ar fi: evenimente comune și locale de ecologizare organizate de toți partenerii de proiect, lansarea unui podcast comun despre importanța protecției mediului, evenimente comune de tip „masă rotundă” pe probleme de biodiversitate și comportament prietenos cu mediul înconjurător, dar și seminare sau tabere.

„Durata proiectului este de 18 luni și se va finaliza la sfârșitul anului viitor. Noi vrem să dezvoltăm anumite acțiuni comune pentru a informa tinerii despre importanța protejării mediului înconjurător. Vrem să reducem poluarea cât mai mult. Este important să discutăm cu tinerii încă de acum. Noi vom încerca să organizăm patrule de mediu atât pe apă, cât și pe uscat. Vom încerca să descoperim cele mai poluate locuri, ulterior vor fi anunțate și autoritățile locale pentru a interveni”, a declarat Valeriu Ajder, partener în cadrul proiectului.



Elevii au fost foarte receptivi și au înțeles importanța protejării Mării Negre. Aceștia au afirmat că vor lua inițiativa și vor aduna deșeurile ori de câte ori le vor întâlni în drum. La finalul evenimentului, atât partenerii proiectului, cât și cadrele didactice și elevii au participat la o activitate de tip „masă rotundă”, unde au discutat despre problemele legate de biodiversitate și despre adoptarea unui comportament ecologic.

Proiectul EcoYOU, este finanțat prin Programul NEXT Black Sea Basin Programme, cofinanțat de Uniunea Europeană, iar liderul este Agenția pentru Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană (Cahul, Moldova). Acesta se va desfășura până în decembrie 2025, alături de parteneri din Galați și din Tbilisi, Georgia. Bugetul total al proiectului este de 432.734,40 euro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2452 secunde