Blocurile cu magazine la primul nivel, motiv de îngrijorare în caz de cutremur

175
Blocurile cu magazine la primul nivel, motiv de îngrijorare în caz de cutremur - blocuri-pericol-1709651140.jpg

Articole de la același autor

Dragoș Marcu, președinte de onoare al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) și Lucian Melinceanu, inginer structurist, președinte AICPS, trag un semnal de alarmă și spun că sunt îngrijorați în ceea ce privește siguranța clădirilor care au „parter flexibil”. Este vorba de blocurile cu magazine la parter, dar și de unele spitale sau hoteluri.


„Noi am tot semnalizat, inclusiv la întâlnirea de anul trecut cu Nicușor Dan. Noi ca asociație suntem foarte îngrijorați de ceea ce numim construcții cu parter flexibil. Sunt foarte multe construcții în București care au parterul cu spații comerciale, din care au rămas doar stâlpii, iar de la etajul 1 până la 8, sau până la 10, sau chiar 14, vorbim de etaje cu multă zidărie, cu altă rigiditate”, a precizat dr. inginer Lucian Melinceanu, în cadrul unei emisiuni. Președintele AICPS mai spune că de multe ori, parterul acestor clădiri este mult mai înalt față de etajele superioare.


Inginer: „Avem o anumită îngrijorare pentru aceste clădiri”


„Avem o anumită îngrijorare pentru aceste clădiri. Metode de consolidare există de foarte multe tipuri. Este important ca pentru clădirile cu parter flexibil să avem o anumită prioritizare”, mai spune Lucian Melinceanu, notează gandul.ro


Totodată, inginerul Dragoș Marcu spune că blocurile cu magazine, și alte clădiri precum spitale sau hoteluri au parterul flexibil.


Inginer Dragoș Marcu: „Este o vulnerabilitate la cutremur a acestor clădiri cunoscută în toată lumea”


„Așa au fost construite. Este o vulnerabilitate a acestor clădiri cunoscută în toată lumea. Se întâmplă acest lucru la clădirile de locuințe, dar și la spitale, sau la hoteluri, unde sunt parcări, sau spații comerciale la parter. La unele clădiri nu s-au putut prevedea pereți structurali, unde deschiderile au fost mult mai mari. În consecință, etajele sunt mai rigide decât parterul. Practic, clădirile stau pe niște picioroange, care, la un moment dat, pot să cedeze. Experiența a arătat că multe dintre colapsurile din lumea întreagă au fost atribuite clădirilor cu parter flexibil”, a explicat inginerul Dragoș Marcu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5389 secunde