Bombe în casele constănțenilor. Butelii cu defecte vândute în Constanța

1386
6

Articole de la același autor

Majoritatea gospodăriilor din județul Constanța încă mai folosesc butelii de aragaz. În cazul în care acestea sunt montate greșit sau, și mai rău, prezintă anumite defecțiuni, aceste butelii pot deveni adevărate bombe. Tocmai pentru a evita astfel de incidente extrem de grave, comisarii Protecției Consumatorilor au verificat, zilele trecute, numeroase centre care comercializează butelii, din întreaga țară. Mai mult de jumătate din acestea au fost depistate cu grave nereguli, care puneau în pericol sănătatea sau chiar viața consumatorilor. 


În total, la nivel național, controlul comandat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a vizat 343 de operatori economici, iar la 203 au fost identificate abateri de la prevederile legale în vigoare. Cu acest prilej, au fost controlate 42.489 de butelii tip aragaz umplute, dintre care la 6.571 au fost constatate probleme și abateri. "Am dispus oprirea definitivă de la comercializare a 1.154 de butelii tip aragaz umplute și oprirea temporară de la comercializare a 3.750 butelii tip aragaz umplute, până la intrarea în legalitate. Au fost aplicate 221 de sancțiuni contravenționale, dintre care 128 de amenzi în valoarea de 510.300 de lei și 93 de avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor", a declarat Marius Alexandru Dunca, președintele ANPC. 


În județul Constanța, comisarii Pro-tecției Consumatorilor au găsit nume-roase butelii cu defecte de natură fizică, prezentând deformări permanente, crestături sau rizuri, ori defecte produse prin coroziune. De asemenea, au mai fost identificate probleme la inscripționarea piesei de pe gâtul buteliei și au fost găsite pe piață butelii care prezentau scadența de verificare tehnică periodică depășită. În plus, în numeroase cazuri, lipseau instrucțiunile privind "obligativitatea înlocuirii garniturii de etanșare a buteliei, la montajul cu regulatorul de presiune", transmise de operatorul economic care asigură umplerea buteliilor.


Nu puține au fost cazurile în care s-a constatat că existau abateri privind masa netă declarată, adică era mai puțin gaz în butelie decât se spunea pe etichetă.
"Sfătuiesc consumatorii să refuze produsele care nu îndeplinesc cerințe legale de siguranță cu privire la defecte de natură fizică, defecte produse prin coroziune, depășirea perioadei de verificare tehnică sau lipsa inscripționărilor sau a instrucțiunilor. Toate aceste nereguli pot crea probleme de siguranță consumatorilor și au fost și vor fi sancționate aspru de ANPC", a mai spus președintele ANPC.


Sfaturi pentru consumatori
 Buteliile umplute nu trebuie să pre-zinte defecte de natură fizică (deformări permanente, crestături sau rizuri, fisuri și defecte produse prin coroziune, cum ar fi ciupituri izolare, coroziune fisurantă.
 Buteliile trebuie să fie inscripționate prin poansonare (pe postament, pe piesa de gât sau pe garda de protecție nedemontabilă) cu informații privind scadența de verificare tehnica periodică este depășită, capacitatea buteliei, în litri, masa buteliei cu robinet cu ventil sau supapă, sigla agentului economic constructor, numărul și anul fabricației, poansonul operatorului economic, pentru cele personalizate. 
 Operatorul autorizat este obligat să difuzeze utilizatorilor instrucțiuni pentru fiecare butelie, care să cuprindă aspectele privind montarea și utilizarea buteliilor. 
 La fiecare montare nouă a buteliei se va utiliza o garnitură de etanșare nouă între robinetul buteliei și regulatorul de presiune, pe care operatorul de transport sau utilizatorul o va monta obligatoriu în locul celei vechi. 


Comentează știrea

zoro
3 decembrie 2014
sunt patit

Am luat butelie si in casa am constat ca scăpa gaz, am dus-o înapoi si vânzătorul strâmba din nas ca acum e desfăcută si el nu poate sa o mai vanda caci asta era grija lui principala, nu ca duc eu bomba in casa, I-am atras atenția ca butelia in cauza trebuie data retur si retrasa nu revânduta si am început sa ne certam. Unde mai pun ca eu a trebui sa o car de 2 ori. Apoi m-am învățat, le verific pe loc, am stârnit alte comentarii cum ca ii desigilez buteliile. I-am iîntrebat cui ii sare casa in aer in caz de scurgeri si defecte, mie sau lor si am început sa ne certam din nou. Așa o ținem de cate ori schimb butelia. Periculos este ca incarca unii direct la statia de GPL, chiar mai mult decât limita admisa si nu le zice nimeni, nimic.

admirator
3 decembrie 2014
intr-o luna

am montat 2 butelii cu defectiuni... cea mai primejdioasa este neetansarea robinetului de deschidere al buteliei. Cand e inchis, nu-i nici o problema. Nu scapa gaze. Dar cand deschizi butelia, gazele emanate pe aici (nu pe la "ceas"-regulatorul de presiune-) se acumuleaza si se poate declansa oricand un incendiu sau o explozie. Ar trebui ca la gazele din butelie sa existe o substanta mirositoare mai puternica, si ceva sa faca vizibile ecaparile. Pentru a ne putea da seama mai repede de eventuale defectiuni...Ar trebui ca astfel de controale sa fie facute periodic, in toata tara. La 6 luni, minim.

cristi
3 decembrie 2014
NISTE IDIOTI

si cei care vand butelii si chiar petromidia e nesimtita ca si vanzatorii de butelii. adica daca iei butelia si e defecta si chemi sa ti-o schimbe nemrnicii iti mai i-au plata integrala a butelii.......da si BUTELIA A DEVENIT UN LUX adica vata costa 70 lei si iarna ajunge pana aproape de 100 lei. ale naibii butelii scapa gaz nu in prima zi ci dupa vreo 2 zile...uite asa daca niemresti o butelie defecta de costa iarna aproape 200 lei.......un lux nu?.mai e o noua moda SCHIAR SI SALARIATII DE LA PETROMIDIA SAU CEI CARE VAND BUTELII VERIFICA BUTELIA CU CHIBRITUL APRINS.NENE ASTIA CHIAR SUNT IDIOTI. si ca sa iti montezi gaze nu toti avem o caruta de bani pt instalarea instalatiei de gaze. sa traim bine?

Munca la domiciliu
3 decembrie 2014
Munca la domiciliu

Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi. Cautam oameni foarte hotarati si foarte seriosi care vor sa aiba un castig garantat, cu o munca interesanta si foarte usoara de numai 3 ore pe zi! Cerinte: - cunostinte minime PC - necesar calculator cu conexiune internet, rabdare,seriozitate. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Veti trece mai intai prin instruire, apoi cine doreste, incepe sa lucreze. Castiguri 300 de dolari lunar! Solicitati detalii trimitand "info" la adresa de mail: [email protected]

greu cu astia
3 decembrie 2014
nu trebuie schimbate buteliile cu totul

Nu e mai in regula sa iei o singura butelie, din aia noua, pe care s-o ai verificata si s-o incarci cu cate mai putin gaz, dar mai des, la gpl, decat sa tot schimbi cu gunoaiele distribuitorilor de butelii? Sau butelie din aia mai mica albastra, Campingaz, de 5-7 litri, se cara si mai usor.   Astia nu stiu ca ar fi mai in regula sa implice tocmai distribuitorii de gpl auto, sa puna si acolo mercaptan, si s-ar simplifica toata treaba? Ce atatea schimburi de butelii?

greu in Romania
3 decembrie 2014
mercaptan la gpl auto si gata

Statul ar trebui sa puna mercaptan la gpl auto si s-ar termina cu prostia schimbarii buteliilor cu totul, te duci cu butelia ta care o ai verificata si gata!

Răspuns la: sunt patit
Adăugat de : zoro, 3 decembrie 2014
Am luat butelie si in casa am constat ca scăpa gaz, am dus-o înapoi si vânzătorul strâmba din nas ca acum e desfăcută si el nu poate sa o mai...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3629 secunde