Buricul Constanței, o afacere în ruină. "Nu vedeți ce e în jur?" / Galerie FOTO

5682
16

Articole de la același autor

Triunghiul Bermudelor din Constanța, strada Ștefan cel Mare, este un bun exemplu de paradox comercial care face ca în buzunarele câtorva investitori să intre sume, într-ale altora doar speranțe.

Estul zonei, delimitat de străzile Răscoalei 1907 și Mihai Viteazul o duce, cel puțin în aparență bine, pe când, o dată trecut de pasaj, impresia generală este că te îndrepți spre un loc pustiu.

Spațiu de închiriat

Unele spații stau de luni bune așteptând un chiriaș, altele au găzduit chiar și două, trei firme care au încercat să facă un profit în această zonă, dar ceva parcă nu merge cum trebuie.

"Din 2000 de când îl am, la mine a fost tot timpul închiriat spațiul. Acum nu are mai mult de două luni de când am pus afișul" a declarat Constantin Popoviciu, unul dintre proprietarii din zonă.

Un altul, care a dorit să-și păstreze anonimatul spunea: "Nu au mers treburile. Au venit, au încercat cum au putut să se descurce, dar… E aproape de piață, este trafic, dar fiecare a făcut cum a știut mai bine. Am avut mai multe firme care au închiriat acolo. Și acum primim telefoane. În două săptămâni îl terminăm de reparat și îi dăm drumul la treabă. Oamenii sunt interesați".

Cu 1.400 de euro pe lună se poate închiria de exemplu un spațiu de 180 mp. Un alt proprietar închiriază cu contract pe un an de zile un spațiu comercial cu 26 mp la parter și 26 mp la subsol cu 600 de euro lunar, în timp ce un alt proprietar, pentru 60 mp cu toate utilitățile incluse, cere 700 de euro pe lună. În funcție de mai multe variabile prețul poate ajunge, așadar, chiar și la 13 euro metrul pătrat.

"Zona aceea este puțin mai ciudată. A fost cândva importantă pentru comercianți. Se plătea o chirie bună și mai toate spațiile erau închiriate. Cu ceva ani în urmă s-a oprit circulația vehiculelor în acea regiune, iar ăsta este unul dintre principalii factori care au determinat transformarea zonei. Dacă acum 20 de ani mergeam pe jos, acum mergem foarte mult cu mașina, iar spațiile comerciale care nu au un loc de parcare sunt într-un mare dezavantaj", a declarat economistul Mihai Stan, administrator al unui portal de imobiliare.

De ce sunt spații goale în Tomis

Directorul magazinului Tomis Mall consideră că unul dintre principalii responsabili pentru situația din zonă și în general, din oraș, o reprezintă autoritățile locale care nu au reușit să ia măsurile necesare.

"Care dintre orașele României nu mai au arteră comercială în afară de Constanța? Cu toții vedem și auzim ce înseamnă Brașov, Sibiu, Cluj sau Timi-șoara. Ruinele de pe Ștefan cel Mare au ajuns în mod voit în halul ăsta. Cum să vină oamenii în Tomis Mall când toată zona Griviței a fost lăsată special așa ca să vină romii?", se întreba retoric Dumitru Zamfir, directorul general al mall-ului.

Întrebat care este soluția, acesta susține că o parte din problemă este mentalitatea oamenilor, implicarea constănțenilor în această poveste fiind una redusă.

"Optimism am avut ani de zile, dar nu știu acum dacă mai poate să fie vreo speranță. Oricum, orice se poate face dar majoritatea investitorilor care au venit au făcut stânga-mprejur.

Ne-au și zis: «Nu vedeți ce e în jurul dumneavoastră?» Degeaba există spații de vânzare și de închiriat în zonă", a mai adăugat acesta.

Într-o încercare de a revitaliza zona, Primăria Constanța intenționează să transforme strada Ștefan cel Mare, zona pietonală, într-un spațiu de cafenele și restaurante. Potrivit Primăriei, agenții economici au primit permisiunea de a-și face terasă pe mijlocul străzii, condiția fiind aceea de a avea doar punct de desfacere acolo, și un spațiu comercial închiriat pe lateral. Ideea a fost bună, dar… a fost aplicată doar pe ici pe colo, și fără mari rezultate. În continuare, zona este cu trafic pietonal redus, iar vecinii din cartier nu sunt tocmai cei mai… onorabili.

Regiunea aceasta ar putea fi una de promenadă, cu cafenele și magazine șic, spun specialiștii, dar până când factorii implicați nu vor găsi soluțiile necesare unei revigorări, constănțenii vor adulmeca în continuare izul de urină din pasaj și vor ține ochii în patru de teama șuților, asta deși reprezentantul IPJ a dat asigurări cum că "nu se înre-gistrează o infracționalitate crescută în zonă". 

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
DODO
25 iunie 2015
mostenirea mazarei

asta a lasat in urma drogatul care a condus orasul.Dezinteres pentru potentialul turistic al orasului ( de parca Mamaia nu era dependenta de Constanta ) Centrul trist si prafuit al orasului cu cladiri in paragina ocupate de tigani ,mormane de gunoaie,magazine scumpe cu vitrine decolorate de ti-e scirba sa le arunci o privire si cu chirii de Paris,tot felul de personaje dubioase colcaie prin zona gata sa agate un schimb sau un portmoneu ,o piata in care ti-e si frica sa intri plina de asistati sociali care sprijina zidurile si cu ochii pe gentile trecatorilor totul pe fondul jegului si indolentei generalizate.Este adevarat ca si centrul de greutate al comertului a fost deturnat spre malluri dar asta nu e o scuza Asta vede turistul ! voi a-ti plati sa vedeti asa ceva ???

Cinefilu
25 iunie 2015
Dezinteres din partea autiritatilor

Dacă te duci în Piață Grivitei zici ca te afli în Pakistan. Gunoaie peste tot, clădirii părăsite, spații comerciale cu marfa scoasa pe spațiu public, persoane colorate care animeaza peisajul. Pe Stefan Cel Mare pustiu ca intr-un film de groaza cu spații comerciale goale. Gândițiva la un turist strain care dorește sa viziteze centru orașului ce părere își face?Pupincuristi lu Mazare nu văd decât pachete moca. Sa facem o comparație cu centul din Brasov și vedem în ce stare a lăsat orasu.

Cinefilu
25 iunie 2015
Dezinteres din partea autiritatilor

Dacă te duci în Piață Grivitei zici ca te afli în Pakistan. Gunoaie peste tot, clădirii părăsite, spații comerciale cu marfa scoasa pe spațiu public, persoane colorate care animeaza peisajul. Pe Stefan Cel Mare pustiu ca intr-un film de groaza cu spații comerciale goale. Gândițiva la un turist strain care dorește sa viziteze centru orașului ce părere își face?Pupincuristi lu Mazare nu văd decât pachete moca. Sa facem o comparație cu centul din Brasov și vedem în ce stare a lăsat orasu.

Pintea
25 iunie 2015
Nordul Constantei -zona comerciala

Proprietarii spatiilor comerciale din zona trebuie sa se apuce singuri de treaba . Datorita chiriilor uriase si preturile marfurilor vandute de comercianti sunt mari iar cumparatorii sunt descurajati .Cand vezi preturile din zona preferi sa mergi la mall unde ai loc de parcare , aer conditinat ,poti sa cauti in voie produsul dorit fara sa mai stea vanzatorul cu ochii pe tine ,cum se intampla in magazinele mici.Mai este o problema, datorita chiriei comerciantii sunt constienti ca nu pot pune preturi mari si aduc marfa ieftina de calitate indoielnica.Gasirea unui loc de parcare il descurajeaza pe cetatean sa mai mearga in zona .Aleiile comerciale din interiorul Maritimo sunt mai frumoase si pline de magazine decat zona pe care o prezentati.

extera
25 iunie 2015
Clar, cea mai buna oferta de lucru la domiciliu!

Clar, cea mai buna oferta de lucru la domiciliu! Venim acum cu aceasta oferta exceptionala de lucru la domiciliu, cu castiguri sigure intr-o activitate deosebit de placuta si interesanta, in timpul liber, fara stres, fara obligatii. Cereti acum mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

Florin
25 iunie 2015
Activitate noua si usoara!

Activitate noua si usoara! Vrei sa castigi mai multi bani lucrand la domiciliu? Acum este timpul sa iei hotararea care iti va imbunatati simtitor situatia financiara! Avem nevoie de oameni ambitiosi si seriosi! Trebuie sa incepi chiar acum! Cere urgent mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

relu
25 iunie 2015
depinde de spaga

Normal in prima parte pina la pasaj sint numai machidoni deci no comment constantenii stiu de ce, turistii poate nu.

un ciudat
25 iunie 2015
fără Mazăre

Băiatul ăsta și-a bătut joc de noi și de Constanța. În perioada lui au plecat cu acte din orașul nostru 30 000 de cetățeni.

Constantean
25 iunie 2015
str. Stefan cel Mare

Nu numai magazinele trebuie să fie puncte de atracție ale oricărei zone din oraș. Ia să planteze niste salcâmi, brăduți si plante ornamentale de-a lungul străzii și să pună niște bănci comode, cu spetează. Atunci ti-ar fi mai mare dragul să faci niste cumpărături in zonă. Comunistii avea de gând să dărâme dughenele si să construiască blocuri de locuințe. Nici acum nu e târziu.

Constantean
25 iunie 2015
De ce au plecat ?

Din România au plecat 3 milioane de oameni. Pe aceia tot Mazare i-a alungat ?

Răspuns la: fără Mazăre
Adăugat de : un ciudat, 25 iunie 2015
Băiatul ăsta și-a bătut joc de noi și de Constanța. În perioada lui au plecat cu acte din orașul nostru 30 000 de cetățeni.
16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4291 secunde