Cabinetele stomatologice din școli au devenit istorie. Cine se mai ocupă de sănătatea copiilor

1027
3
Cabinetele stomatologice din școli au devenit istorie. Cine se mai ocupă de sănătatea copiilor - cabinetele-1445961403.jpg

Articole de la același autor

Unul din cinci români a rămas fără dinți, arată statisticile, iar în ceea ce privește statistica pe plan local, medicii stomatologi constănțeni spun că cel puțin trei sferturi din copiii care le trec pragul cabinetelor stomatologice suferă de anomalii dento-maxilare. Situația este cu atât mai gravă cu cât cabinetele de stomatologie din școlile constănțene au devenit istorie, iar copiii nu mai beneficiază de controale. 


Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratamentul. Bunele obiceiuri de igienă orală vor ține la distanță mare parte din problemele dentare, evitând durerile de dinți și tratamente stomatologice costi-sitoare. Condiția este ca cei mici să ajungă la medicul stomatolog cel puțin o dată la șase luni. Din păcate, în școlile și liceele constănțene nu mai există cabinete de stomatologie prin care copiii să ajungă la consult și să primească sfaturi esențiale de igienă dentară. 


"În momentul acesta, din informațiile mele, nu mai sunt cabinete stomatologice în unitățile școlare din Constanța. Inițiativa medicilor stomatologi de a se redeschide cabinetele școlare de stomatologie este salutară. Este nevoie de avizul forurilor autorităților naționale, de avizul forurilor superioare, datorită faptului că igiena orală este deosebit de importantă nu numai în ceea ce privește sănătatea oro-dentară, cât și în ce privește sănătatea întregului organism. Un dinte sănătos nu numai că arată frumos și asigură un zâmbet frumos pentru persoana respectivă și cei din jur, dar ajută la procesele de masticație și ușurează digestia. 


În afara acestui aspect, există probleme de sănătate care pot fi generate de infecțiile din cavitatea orală, care sunt cauzate de resturi alimentare care au distrus dintele și care pot să ducă la apariția infecțiilor care să distrugă și gingiile. 


Dacă aceste infecții nu sunt tratate, pot să influențeze să-nătatea întregului organism și să genereze infecții care ajung la nivelul altor organe interne", a precizat dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul DSP Constanța. 


"Înainte, erau 3-4 medici în școli" 
Stomatologii constănțeni trag un semnal de alarmă în privința afecțiunilor pe care le creează lipsa igienei orale în rândul copiilor. Aceștia amintesc de rețeaua de cabinete stomatologice școlare din anii ’80 și spun că toți elevii treceau obligatoriu pe la stomatolog. 


"În anii 1986 - 1987, exista o întreagă rețea de cabinete școlare, în care elevii ajungeau obligatoriu cel puțin o dată la șase luni. Eu personal am prins acea generație care era chemată la cabinetul școlii și ni se făcea consult și ni se explicau reguli de igienă dentară. Erau și câte 3-4 medici în școli și toți copiii ajungeau la consult. Mai târziu, prin ’90, s-au deschis și niște cabinete unde se făcea fluorizarea pentru copiii de la gimnaziu, iar această rețea a rezistat cam șapte ani. Din păcate, în școlile din Constanța nu cred să mai fie vreun astfel de cabinet, plus că a fost desființat și centrul social de medicină dentară, unde veneau foarte mulți copii și chiar bătrâni, care beneficiau de consult și proceduri medicale gratuite. 


S-ar putea crea și acum măcar o cola-borare între stomatologi și școli, pentru a se asigura astfel de consultații pentru elevi deoarece, problemele cu care vin cei mici în cabinet sunt extrem de grave. Nu mai punem la socoteală că ajung cu carii sau tartru, dar ne gândim că sunt copii care suferă de anomalii dento-maxilare pe care speră să le mai poată rezolva la maturitate", a explicat dr. Cristina Sintea, medic stomatolog. 


Singurele cabinete în care copiii pot beneficia de consultații stomatologice gratuite sunt cele din cadrul Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității "Ovidius". 


"În prezent, în cadrul facultății, la ortodonție și pedodonție, studenții asigură consultații pentru copii și dau anumite indicații", a precizat Aureliana Caraiane, decanul Facultății de Stomatologie Dentară. 


Statisticile arată că un român își schimbă periuța de dinți o dată la 1,5 ani, deși stomatologii recomandă schimbarea periuței de dinți o dată la trei luni. La nivel rural, stăm și mai rău: românii își schimbă periuța de dinți numai o dată la 10 ani, astfel că unul din cinci pacienți și-a pierdut în totalitate dantura. 


Comentează știrea

elev
28 octombrie 2015
Cine se mai ocupă de sănătatea copiilor?

DOAR PARINTII SE MAI OCUPA DE SANATATEA COPIILOR, IN REST, ABSOLUT NIMENI! Daca un elev nu se simte bine, dar nu a avut timp sa mearga la doctor (este la scoala iar parintii la serviciu si medicul de familie are program numai dimineata), si nu poate face ora de sport, pentru ca este si foarte frig, i se pune absenta nemotivata chiar daca nu paraseste perimetrul in care se desfasoara ora.

stela
28 octombrie 2015
oferta

Colaborare cu contract de comision! Avem nevoie urgent de persoane extrem de serioase, pentru lucru la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract de comision! Cerinte: disponibilitate la studiu, varsta minima de 18 ani, cunostinte de navigare pe internet, folosirea emailului, lucru cu documente word si pdf. Oferim instruire gratuita si pas cu pas. Numai cei foarte seriosi pot sa ceara detalii mai multe la adresa de email:[email protected]

marian
28 octombrie 2015
diverse

Cea mai solicitata oferta de lucru online! Suntem in plina ascensiune si suntem cei mai cautati! Oferim celor interesati posibilitatea unei colaborari online, part-time, la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract de comision. Cerem: cunostinte minime de navigare pe internet, de lucru cu fisiere pdf si word, de folosire a emailului. Sunt necesare calculator si conexiune la internet. Asiguram instruire gratuita si pas cu pas. Numai persoanele foarte serioase sunt asteptate sa ceara detalii la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9745 secunde