Cât de gravă este poluarea aerului în Constanța. În unele cartiere, situația este critică

2827
5

Articole de la același autor

Constănțenii, provocați să circule o zi fără mașini


Poluarea a devenit o adevărată problemă în marile orașe. Spațiile verzi sunt din ce în ce mai puține, autovehiculele sunt din ce în ce mai multe, iar aerul devine din ce în ce mai irespirabil. Municipiul Constanța o duce și el destul de rău la acest capitol. Cu toții vedem tonele de praf ce se depun în permanență în casele, birourile și pe mașinile noastre. Cu toții respirăm pulberile ce le conține aerul "curat" din Constanța, mai ales dacă nu plouă o perioadă înde-lungată de timp. "Sunt perioade când aerul devine irespirabil. Pur și simplu, când respiri, simți că îți intră praf direct în plămâni", ni s-a plâns un constănțean care locuiește în zona Casa de Cultură.


Periodic, stațiile care monitorizează calitatea aerului înre-gistrează valori foarte mari ale pulberilor de praf. Cele mai grave probleme sunt în zona Casei de Cultură din Constanța și în cartierul Km 4 - 5. Indicii înregistrați de stațiile de monitorizare arată o calitate mai slabă a aerului în aceste perimetre, variind de la "mediu" la "bun". De exemplu, aerul măsurat trei zile la rând, pe 5, 6 și 7 septembrie, avea în dreptul stației CT 5, de pe strada Prelungirea Liliacului din Km 4 - 5, un indice general de calitate medie. Din păcate, la stația CT1 de la Casa de Cultură nu apare nicio raportare pe buletinele pentru informarea publicului. Aceasta este defectă de ceva timp, având în vedere că echi-pamentele sunt foarte vechi. Însă este deja bineștiută problema poluării în această zonă, mai ales din cauza traficului aglomerat. În anii anteriori, aici se înregistrau deseori depășiri ale indicatorilor de pulberi respirabile sau ale nivelului de benzen. 


Substanțe cancerigene în aer

Benzenul este un compus aromatic foarte ușor, volatil și solubil în apă. 90% din cantitatea de benzen din aerul ambiental provine din traficul rutier, iar restul de 10% - din evaporarea combustibilului la stocarea și distribuția acestuia. Benzenul este o substanță cance-rigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate. El poate produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central. Sunt însă și zone din Constanța, cum ar fi zona Parcului de la Primărie unde aerul are o calitate mai bună, după cum indică analizele efectuate la stația de lângă fostul cinema. Cel mai bine la capitolul aer se pare că stă orașul Năvodari, stația CT 6 de pe strada Sănătății indicând, mai multe zile la rând, o calitate foarte bună și chiar excelentă. 


O zi fără mașini!

Pentru a trage un semnal de alarmă, ECOM - Asociația de Protejare a Omului și Mediului pentru o Dezvoltare Durabilă în Lume organizează, pentru prima dată la Constanța, Ziua Internațională a Mersului fără Mașină. Evenimentul se va desfășura chiar de Ziua Mediului, pe 22 septembrie, în cadrul unui proiect, finanțat de Uniunea Europeană. Astfel, luni, pe 22 septembrie, între orele 11,00 și 13,00, va fi oprită circulația pe strada Soveja, pe tronsonul Delfinariu - City Parl Mall, și vor avea loc diverse activități sportive, precum și o expoziție foto și de pictură. 


Comentează știrea

Cascavalu
18 septembrie 2014
Praf peste praf

Unde P.L.M ati mai vazut ca se taie copacii in draci de pe strazi?? Numai in Judetul Constanta tai tot ce prinzi si construiesti fara a respecta cele mai mici norme de mediu!! Cand se face o reparatie in astfalt se lasa cu saptamanile neterminata treaba si de ce ?? Bine ca in sfarsit au deschis ochii si-l cauta pe porcusor, dar pe pastaie?

toader c
18 septembrie 2014
tardiv

Inainte de a fi condusa de ,,saltimbancul cu cap rosu'',Constanta avea spatii verzi in zonele circulate intens,avea transport public electric,nepoluant,avea o disciplina in a se construi respectata de arhitecti.Acum,sub ,,obladuirea lui ,Sula-man ,Pardon Suleiman,anarhia este la ea acasa;Taie copacii(pe principalele artere de circulatie sau in parcuri)pentru a lua 1600ron /buc si pt a da lemne saracilor care voteaza,avem transport public cu niste autobuze asmatice dar cu parandarat la cumparare,se construieste in draci pe orice palma de verdeata iesita in calea,,cuceritorului" si a clicii sale.Ei in schimb isi pregatesc culcusul la saman in ,,tarile calde"unde se vor duce cu ,,zmeul"ca si Nicusor.Noi vom ramine cu ,,Hirosima"

Motozaurus
18 septembrie 2014
Soferul cu ochi de vultur

Astept un articol despre poluarea vizuala.Poza 1/3 este suficienta pentru exemplificare.Vreau sa stiu daca se respecta legea afisajelor stradale,si cine face afaceri cu nervii nostri.Ce ochi trebuie sa aiba un sofer,strain de oras,ca sa se descurce in jungla reclamelor ? Ce trebuie sa vada un sofer aflat in trafic? Indicatoarele de circulatie sau o reclama la un salon de masaj erotic ? "L-am zarit printre reclame "

HHO
24 septembrie 2015
poluare

Cred ca toata lumea a auzit de instalatii de hidrogen, eu am pus una pe masina (produce hho in stare gazoasa prin electroliza instantaneu) si an scazut consumul cu 58% si gazele de 3 ori. Tot nu inteleg dece nu se apeleaza la aceasta solutie si lumea se plange de scumpirea benzinei si mai ales de poluare.

Răspuns la: tardiv
Adăugat de : toader c, 18 septembrie 2014
Inainte de a fi condusa de ,,saltimbancul cu cap rosu'',Constanta avea spatii verzi in zonele circulate intens,avea transport public...
Radu
25 februarie 2016
Poluare

Problema e ca Constanta nu a vazut in viata ei o spalare stradala,doar bani platiti catre Polaris.Mai trece cate o masina care cica stopeste bordura si mai rau ridica praful in loc sa-l aspire,pe care noi imediat îl tragem în piept.Degeaba ne plangem,cand se construieste fara nici o plasa de siguranta,fara ca betonierele înainte si dupa plecarea din stație să nu se treaca print-un duș de apa,cum se practica în toate țarile civilizate.Dar degeaba vorbim,când nu se aplica nici o lege,nici măcar a bunului simț.Suntem ceea ce suntem și trăim in Africa Alba.Omul sfințește locul.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7231 secunde