Cât vor plăti constănțenii pentru căldura din calorifere, iarna aceasta

2785
8
Cât vor plăti constănțenii pentru căldura din calorifere, iarna aceasta - catvorplaticonstantenii-1414431459.jpg

Articole de la același autor

După un week-end cu frig, ploi și vânt, constănțenii ar trebui să aibă, în sfârșit, căldură în apartamente. Ieri dimineață, RADET a pornit instalațiile și a început să distribuie agent termic. În unele cartiere, caloriferele au început să se încălzească în jurul prânzului, altele au trebuit să aștepte până spre seară.

"Furnizarea de încălzire a fost demarată în cursul dimineții, însă, în funcție de zone, agentul termic ajunge diferit. De aceea, în unele cartiere, caloriferele s-au încălzit mai târziu. Din punctul nostru de vedere nu sunt probleme, singurele situații care pot apărea este la instalațiile proprii ale asociațiilor și proprietarilor", a declarat, pentru "Cuget Liber", Monalisa Matar, reprezentantul RADET Constanța.

Așadar, începând de luna viitoare, RADET va începe să factureze agentul termic furnizat. Consumatorii racordați la sistemul centralizat de încălzire (RADET) vor primi două tipuri de subvenții, una de la Guvern și una de la Primăria Constanța. Cei care nu se încadrează în condițiile foarte stricte impuse de stat (două proprietăți, mașină mai nouă de zece ani și peste 3.000 de lei în conturi bancare) vor primi doar subvenția de la autoritățile locale. Prețul local de facturare a energiei termice furnizată populației în sistem centralizat este, și în această iarnă, de 358,54 lei pentru o gigacalorie, inclusiv TVA.

Subvenție pentru căldură cu porția

Este foarte important de știut că ajutorul pentru energia termică furnizată în sistem centralizat se acordă doar în limita unor consumuri maxime stabilite de Guvern, în funcție de lună și numărul de camere. Astfel, pentru garsoniere, consumul maxim acceptat pentru luna noiembrie este de 0,67 gigacalorii, pentru luna decembrie 0,74 gcal, pentru ianuarie 0,82 gcal, pentru luna februarie 0,68 gcal și în martie 0,61 gcal. Pentru apartamentele cu două camere se acceptă un consum maxim de 1,07 gigacalorii în luna noiembrie, 1,22 gigacalorii în lunile decembrie și ianuarie, 1,06 gcal în luna februarie și 0,95 gcal în luna martie. La apartamentele cu trei camere, limita pentru a primi subvenția este de 1,39 gigacalorii în luna noiembrie, 1,58 gcal în luna decembrie, 1,59 gcal în ianuarie, 1,39 gcal în februarie și 1,24 gcal în martie. Pentru apartamentele de patru sau mai multe camere, consumul maxim este de 1,94 gigacalorii în luna noiem-brie, 2,21 gcal în lunile decembrie și ianuarie, 1,86 gcal în februarie și 1,73 gcal în martie. Ce veți consuma peste aceste limite maxime de consum veți plăti la preț nesubvenționat. Ajutorul se acordă numai pentru energia termică consumată în scopul încălzirii locuinței și nu include energia termică consumată în scopul preparării apei calde menajere.

Subvenție și de la Guvern și de la primărie

Pentru cei care se încadrează în subvențiile de la Guvern, în funcție de venit, primăria suportă doar în completare factura la încălzire. Astfel, persoanele care au venituri cuprinse între 0 și 155 lei au compensare de 90 la sută de la Guvern și 6 la sută de la Primăria Constanța. Cei care au între 155,1 și 210 lei au 80 la sută de la Guvern și 12 la sută de la primărie, cei cu venituri între 210,1 și 260 lei au 70 la sută de la Guvern și 18 la sută de la primărie și așa mai departe până la veniturile cuprinse între 615,1 și 786 lei, pentru care Guvernul oferă subvenție de doar 5 la sută și primăria oferă 57 la sută. Pentru cei care au venituri peste 786,1 lei și până la 1.800 lei per membru de familie, compensarea este numai de la primărie și aceasta pornește de la 55 la sută și ajunge la 32,5 la sută din factura la RADET.

32,5 la sută din factură, suportată de autorități

Pentru constănțenii care nu se încadrează în condițiile impuse de guvern pentru ajutorul la încălzire, subvenția vine numai din partea primăriei și reprezintă, indiferent de veniturile cuprinse între 0 și 1.800 de lei pe membru de familie, 32,5 la sută din valoarea facturii la încălzire. Totuși, nu pot beneficia de ajutor de încălzire familiile sau persoanele singure care dețin în proprietate, în integralitate, două sau mai multe spații locative pe raza municipiului Constanța.

Comentează știrea

Zizi
27 octombrie 2014
Subventii

Este incredibil ca la 25 de ani de la asa-zisa Revolutie, citim astfel de aricole. Din pacate exprima pura realitate. Reprezinta barometrul intrinsec al saraciei acestui popor. Dar avand in vedere ca avem suficiente biserici pe cap de locuitor (pe termen scurt si mediu raportul va fi de 1 la 1), parca ne mai trece un pic din amaraciune.... Nu-i asa? Ne inchinam la Doamne-Doamne, mai dam un acatisc, mai stam la coada ca niste prosti la niste oase (pardon, am vrut sa zic moaste), si deodata parca ne merge mai bine, parca ne simtim mai impacati, mai curati spiritual etc. Gresesc cumva?!? Probabil asta este solutia spre un viitor mai bun.

marian
27 octombrie 2014
mincinosii

auzi fa coardo, probleme aveti voi cu distribuirea caldurii din rahaturile voastre de puncte termice nu din cauza asociatiilor, chipurile aveti dotare de ultima generati, dar voi tot la manivela dati drumul la caldura, si mai vreti sa stea fraierii la voi ,si sa nu-si monteze centrale de apartament. In vre-o 2 ani o sa ramaneti singuri sa va incalziti voi singuri cu caldura voastra de cacat.Multa sanatate RADET

rachieru
28 octombrie 2014
ilie

pai costa asa de mult pentru ca trebuie sa-i platiti lui RACHIERU LIFTUL DE 82000 RON CARE VA FI CONSTRUIT LA SEDIUL RADET DIN BADEA CARTAN,LIFT CU 2 PUNCTE-PARTER-ETAJ DOAR PENTRU CURUL PUSCARIASULUI CARE CONDUCE IN CINTINUARE RADETUL!!!!!!!!!!!!!!

Geo
28 octombrie 2014
Primaria stie?

Primaria stie ce spuneti voi? Cititi SITUL primariei si vedeti ca subventia se da ca anul trecut.

admirator
28 octombrie 2014
lasa ca asa le trebuie!

daca au votat papitoiu asta mafiot... acum nu mai e guvernul Boc? cine e de vina pentru frig si preturile astronomice? daca vedeti ca se fraudeaza votul pentru primarie, de ce nu sunati la 112? va e frica? stati in frig! de ce nu veniti la vot? va e lene? stati in frig! de ce nu luati atitutdine? sunteti comozi? platiti si ultimul leu din buzunar pentru RADET! la asa constiinte, asa comportament al sefilor! Vedeti ca duminica se voteaza iar. Aveti grija cum votati, ca daca ajunge prietenul papitoiului la Cotroceni, e vai de buzunarele voastre! Veniti la vot si puneti stampila oriunde, numai pe PSD nu! Altfel, vedeti ce va asteapta!

Relu
28 octombrie 2014
Cele mai sigure locuri de munca!

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

adrian
28 octombrie 2014
Doresti sa-ti implinesti visul?

Doresti sa-ti realizezi visul?Esti o persoana hotarata,perseverenta si dornica de rezultate? Intra in echipa noastra intr-un proiect unic pentru Romania si te vom indruma pas cu pas pentru a intelege ce ai de facut!Cerem si oferim seriozitate!Cu un efort minim din partea ta vei reusi!Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

marketglory
28 octombrie 2014
marketglory

w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat (copiaza link-ul in browser fara spatii) www.marketglory.com/strategygame/Parmalat MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali. Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie. Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc. Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor. 100 ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi. e-mail: [email protected] YM: stanciuadrian33

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
Stire din Social : Când dă RADET drumul la căldură
Miercuri, 15 Octombrie 2014
Stire din Social : Cât costă, anul acesta, gigacaloria
Pagina a fost generata in 0.5967 secunde