Copiii născuți la Constanța vor beneficia de teste pentru auz

571

Articole recomandate

Începând din această săptămână, toți bebelușii aduși pe lume în cadrul maternității Constanța vor beneficia de teste gratuite pentru depistarea problemelor de auz. În cazul celor care testul indică o problemă de sănătate, medicii neonatologi îi trimit către unul dintre centrele din țară, specializate în diagnosticarea hipoacuziei. 


Sute de copii care vin pe lume anual au o problemă de auz. În lipsa diagnosticării, aceștia dezvoltă un handicap care le transformă viața: hipoacuzia sau lipsa auzului. Pentru a preîntâmpina această problemă, în 7 mari spitale din țară, printre care și Spitalul Județean Constanța, s-a demarat o campanie de testare gratuită pentru bebeluși. În această săptămână, în maternitatea Constanța, cei 50 de bebeluși care au venit pe lume vor fi primii cărora li se va testa auzul. "Începând din această săptămână, Spitalul Județean Constanța intră în parteneriat cu Asociația Audio Sofia pentru derularea programului de testare a auzului la nou-născuți. Sunt în total 7 centre, iar Constanța a intrat în acest program pentru ca cei mici să poată beneficia de aceste teste", a declarat dr. Cătălin Grasa, directorul de cercetare medicală al Spitalului Județean Constanța. 


Teste pentru toți bebelușii
Cel puțin 2 din 100 de copii se nasc cu o problemă de auz. De aceea, medicii susțin că este extrem de importantă diagnosticarea timpurie a unei astfel de probleme, mai ales că, dacă se intervine la timp, șansele de recuperare sunt foarte mari. "Am demarat colaborarea cu Spitalul Județean Constanța pe acest program pentru a depista un număr cât mai mare de copii cu potențial de hipoacuzie. 12.000 de copii vor beneficia, anual, de acest program de testare în centrele cu care colaborăm. Odată testați există două posibilități: fie copilul trece testul, deci se consideră că nu are hipoacuzie, fie nu îl trece și se trimite la Marie Curie sau într-un alt centru specializat pentru diagnosticare și tratament", a precizat dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL în cadrul Spitalului Marie Curie din București. 


Liste de așteptare pentru implanturile cohleare
În prezent, pe listele de așteptare pentru un implant cohlear sunt 54 de copii și doar 17 aparate pe care statul le poate deconta pentru ca acești copii cu probleme de auz să fie operați. Medicii spun că, tocmai din acest motiv, programul de screening este necesar. "Numai dispozitivul unui implant cohlear costă în jur de 25.000 de euro. Pentru că sunt atât de costisitoare, fondurile vin pe parcurs, în funcție de solicitările pacienților. Pentru a avea rezultate optime, un copil trebuie diagnosticat până la vârsta de 3 luni și protezat până la maxim 6 luni. Dacă după acest interval de protezare lucrurile nu se îmbunătățesc, atunci se trece la implantarea cohleară", a precizat dr. Gheorghe Dan, medic primar ORL în cadrul Spitalului Marie Curie, cel care se ocupă de programul de implantare. În funcție de gradul hipoacuziei, fiecare pacient poate depune la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate un dosar pentru protezare. Copiii primesc două proteze auditive și un implant cohlear cu o compensare de la Casă de 950 de lei pentru  fiecare aparat. La adult, în schimb, se protezează un singur aparat, adică pentru o singură ureche. Dacă protezarea nu se realizează în timp util, pacientul ajunge la surditate pentru care nu mai există tratament. La Constanța, două asistente medicale din secția de neonatologie vor fi instruite pentru a face testele. Copilul trebuie testat la externare, după masă, atunci când acesta este liniștit. "Orice test sau nouă tehnologie care ne ajută să descoperim din timp o problemă a bebelușului este benefică pentru noi. Decât să aflăm mai târziu și să nu se mai poată trata, cred că sunt utile. Și noi vom accepta să i se facă fetiței noastre acest test", a precizat Mirela Guță, mămica Ilincăi, o fetiță de numai câteva zile, adusă pe lume la Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3161 secunde