Câtă degradare! Promenada de la "Mozaic", din Faleză Nord, plină de gropi!

1896
1

Articole de la același autor

Pavaj presărat cu gropi și bănci deteriorate. Cu astfel de „podoabe” se înfățișează trecătorilor promenada de la „Mozaic”, cum este cunoscută porțiunea de teren dinspre mare, din dreptul cartierului Faleză Nord. Reabilitată în urmă cu mai bine de jumătate de deceniu, astăzi pare tristă și uitată. Dar nu și de către constănțeni, care o aleg pentru a-și petrece aproape de mare câteva clipe de relaxare.





Profitând de ultimele zile însorite, constănțenii și-au îndreptat pașii spre promenada din dreptul cartierului Faleză Nord. „Ascunsă” în spatele blocurilor turn și al vilelor și străjuită de plajă, fâșia de teren se înfățișează privirilor cu o cochetărie obosită. Pavajul pe care-i poartă pașii pe bunicii care își plimbă nepoții, pe tinerii îndrăgostiți sau pe cei dornici să admire marea este presărat de gropi, iar băncile sunt și ele deteriorate.



Promenada, realizată încă de pe vremea comunismului, nu s-a aflat în atenția autorităților locale aproape niciodată. „Este retrasă, nu știe multă lume despre existența acestei faleze. Poate doar cei care locuiesc în zonă și turiștii care obișnuiesc să se cazeze în cartierul acesta, în timpul verii. Nouă ne place, este liniște și ne bucurăm de beneficiile mării, chiar și până târziu în iarnă. Dar, e drept, ar fi nevoie să fie renovată”, ne-a spus doamna Elena, pe care am găsit-o marți, 8 noiembrie, la o scurtă plimbare cu nepoțica.



Promenada a fost reabilitată în 2016, după ce decenii bune nu a fost băgată în seamă de nimeni. Timpul a trecut însă, mobilierul urban a început să se degradeze, iar scuarurile și scările ce coboară spre plajă au atras atenția așa-zișilor artiști care le-au umplut cu graffiti.



De altfel, dorința locuitorilor din Faleză Nord ca promenada să fie renovată se regăsește și într-un proiect propus în cadrul campaniei „Tu decizi pentru Constanța”, ce vizează reabilitarea falezei, între străzile Grozești și Ciprian Porumbescu. „De când a fost construită și până în prezent, această faleză nu a fost niciodată reabilitată, fiind supusă, de-a lungul timpului, doar la mici reparații. Situația actuală este una deplorabilă, gradul de uzură datorat trecerii timpului sau acțiunii valurilor (înainte de lărgirea plajei) sau vântului fiind unul foarte ridicat”, arată Ramona Ciocan, inițiatoarea proiectului. Potrivit acesteia, ar fi necesare: repararea pavajului și transformarea într-un spațiu sigur, propice plimbărilor pedestre, dar și celor cu role, trotinete și biciclete, reabilitarea scărilor, care sunt dărâmate și cu un aspect inestetic, reabilitarea spațiilor verzi și a iluminatului – care pe alocuri este deficitar. 





Comentează știrea

Doar Ei
12 noiembrie 2022
Erorile neamului

Nu varzarii au dat autorizație pentru "distructiile" imobiliare!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6924 secunde