Cauza decesului fetiței de nouă ani, operată de apendicită, neelucidată

2470
Cauza decesului fetiței de nouă ani, operată de apendicită, neelucidată - 825acdfe9638ae235c0b9a6fe5d13120.jpg
Necropsia efectuată, ieri, nu lămurește decât parțial evoluția nefavorabilă a stării
de sănătate a fetiței de nouă anișori, în urma operației de apendicită, care a culminat cu decesul ei. Medicii legiști au descoperit o venă inflamată la nivelul meningelui, unul dintre învelișurile creierului. Aceasta ar explica intrarea în comă și ar putea fi o posibilă cauză a morții. Rămâne însă neelucidat motivul apariției inflamației.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța a făcut publice, ieri, concluziile comisiei medicale întrunite la nivelul unității sanitare, pentru a analiza cazul Andreei Angela Axinte, fetița care a murit la o săptămână după ce a fost supusă unei operații de extirpare a apendicelui.
Potrivit dr. Liliana Tuță, director medical al spitalului, comisia formată din șefii de secții a studiat documentele medicale și a audiat toate cadrele medicale implicate. În final, "nu a fost găsită nicio legătură între operația de apendicită și apariția hematomului și hemoragiei cra-iene", a declarat medicul. "Fetița a fost operată în mod justificat, ea fiind diagnosticată cu apendicită acută flegmenoasă, adică apendicele era mărit în volum. Evoluția post-operatorie a fost favorabilă inițial, fetița s-a trezit, a vorbit, chiar și mama confirmă. Au apărut însă convulsiile, moment în care a fost consultată de un medic neurolog și examinată la tomograf, prilej cu care au fost descoperite hemoragia craniană și hematomul", a adăugat dr. Liliana Tuță. Cât privește motivele apariției complicațiilor, membrii comisiei le pun pe seama unei malformații vas-culare cerebrale, pre-existente și care nu a fost evidențiată prin simptome.

Rezultatul preliminar al necropsiei
Necropsia efectuată, ieri, de specialiștii Serviciului de Medicină Legală (SML) confirmă lipsa unei legături de cauzalitate între agravarea stării de sănătate a micuței paciente și intervenția chirurgicală căreia i-a fost supusă. "Nu a fost găsit niciun element care să indice o eventuală culpă medicală. În organism nu a fost găsită nicio infecție", ne-a declarat dr. Marius Popa, șeful serviciului.
Pe de altă parte, medicii legiști au descoperit tromboflebită la un vas de sânge venos, de la nivelul meningelui, unul dintre învelișurile creierului. Tromboflebita se caracterizează, potrivit specialiștilor, prin coagulări la nivelul venelor, însoțite de inflamarea peretelui venos și poate explica intrarea în coma profundă și decesul fetiței. "Este posibil ca decesul să fi fost cauzat de creșterea pre-siunii cerebrale, din cauza trombozei. Hemoragia craniană s-a absorbit în timp, dar edemul nu", a mai spus dr. Liliana Tuță.

Cauza decesului, stabilită la INML
Cauzele care ar fi putut duce la inflamare sunt însă dintre cele mai diverse. Pe de o parte, tromboflebita poate fi urmare a unei infecții în sânge - dar necropsia a exclus această posibilitate, neexistând septicemie în organism. "Se poate să fi apărut și în urma resuscitării, după primul stop respirator al fetiței. Există această posibilitate", este de părere directorul medical al SCJU Constanța. Ceea ce ne aduce la următoarea parte a puzzle-ului pe care vor trebui specialiștii să-l pună cap la cap: ce anume a cauzat convulsiile și primul stop cardio-respirator suferite de Andreea Angela Axinte - de vreme ce necropsia exclude culpa medicală.
Membrii comisiei medicale presupun existența unei malformații vasculare cerebrale, iar literatura de specialitate le confirmă bănuielile, căci printre cauzele apariției tromboflebitei se numără și bolile de sânge.
Rezultatele preliminare ale necropsiei nu evidențiază însă o astfel de malformație. Ceea ce nu înseamnă, a subliniat medicul legist, că nu ar fi existat. "Nu am găsit niciun indiciu al malformației vasculare cerebrale, dar trebuie să precizăm că a fost efectuată necropsia doar la nivel macroscopic. Adică putem spune doar ce s-a văzut cu ochiul liber. Drept pentru care, cauza morții și evoluția stării de sănătate vor fi certe abia după ce vor fi efectuate și analizele histopatologice, microscopice, la Insti-tutul Național de Medicină Legală. Am prelevat probe din toate organele vitale, inclusiv din creier și le-am trimis la București. Ne vom putea pronunța, cu certitudine, abia după ce vom primi rezultatele", a precizat dr. Marius Popa. Iar efectuarea unor analize la institutul bucureștean durează pe puțin șase luni.
Între timp, rudele Andreei Angela Axinte se pregătesc de înmormântare. Trupul neînsuflețit al copilei a fost depus, ieri, la capela din vecinătatea Spitalului Mangalia, iar înmormântarea va avea loc astăzi.
Reamintim că Andreea a fost adusă la Spitalul Județean pe data de 17 octombrie, cu apendicită acută, și a fost operată a doua zi după internare. Deși inițial starea ei a fost bună după intervenția chirurgicală, la 16 ore au început convulsiile, iar copila a intrat în stop respirator. Examenul tomografic, efectuat în acel moment, a evidențiat un hematom de șase milimetri și hemoragie cerebrală. Vreme de o săptămână, fetița a fost în comă profundă, iar duminică după-amiază s-a stins din viață.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3125 secunde