Ce capcane se ascund în polițele de asigurare a casei

1145
2
Ce capcane se ascund în polițele de asigurare a casei - fotofondcecapcaneasigurari-1455295641.jpg

Articole de la același autor

Vremea este din ce în ce mai ciudată. Tornadele au început să apară și la noi în țară, cutremurele de pământ sunt și ele, parcă, din ce în ce mai dese în țara noastră. Așa se face că mulți constănțeni sunt mai precauți și tot mai interesați de asigurarea caselor sau apartamentelor în care locuiesc.

Pornind de la ideea că "mai bine dau acum puțin și primesc la nevoie mai mult", asigurările au devenit, în ultima perioadă, din ce în ce mai tentante. Chiar dacă sunt deja obligatorii de ceva timp, mai puțin de un sfert din constănțeni și-au făcut deja asigurare a locuinței. Cei care au avut inspirația și au deja un astfel de contract au avut chiar posibilitatea să ceară daune.

Potrivit Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale SA, (PAID), în prezent, în regiunea Dobrogea, doar aproximativ 5 la sută din gospodării sunt asigurate. În județul Constanța, figurează încheiate doar 57.716 polițe de asigurare obligatorie.

De ce nu ești despăgubit

Numeroase dosare au fost respinse pentru că locuințele expertizate tehnic erau în colaps din cauza stării avansate de degradare și a lipsei întreținerilor uzuale, pentru că respectivele construcții asigurate aveau alte destinații decât cea de locuință, cum ar fi baruri, magazine, pensiuni, pentru că în contract nu apăreau anumite riscuri, cum ar fi vânt, vijelie, tasare, infiltrații prin acoperiș, pentru că riscurile erau produse înainte de intrarea în valabilitate a poliței de asigurare. De asemenea, unul dintre cele mai importante motive de respingere a despăgubirilor a fost acela că locuințele respective erau neconforme cu prescripțiile tehnice în vigoare. Practic, casele erau prăbușite ca urmare a defectelor de construire și nu din cauza unor fenomene naturale.

Astfel de probleme au întâlnit numeroși constănțeni care au cumpărat case gata ridicate și, ulterior, au avut probleme cu structura acestora, din cauza nerespectării normelor de construcție.

"Am cumpărat o casă în Valu lui Traian și, după numai un an, au apărut numeroase crăpături. La cutremurul din luna noiembrie 2014, acestea s-au accentuat. Noi am vrut să facem asigurare obligatorie încă de la finele lui 2013, dar nicio firmă de asigurare nu a dorit să facă polița. Motivul invocat de acestea au fost problemele grave la structură. Acum nu ne mai rămâne decât să ne rugăm să nu vină vreun cutremur mare sau, dacă vine, să nu fim acasă", ni s-a plâns Maria Chivu.

Femeia nu a reușit nici până în ziua de astăzi să-și asigure casa. Va trebui să facă o expertiză a situației imobilului, să repare defectele, în cazul în care ele se pot remedia în această fază și abia apoi, pe baza unei noi expertize, să solicite încheierea unei polițe de asigurare.

20 euro pe an

Polița obligatorie de asigurare PAID acoperă trei riscuri specifice României - cutremur, inundație și alunecare de teren. Prețul unei polițe care acoperă suma de 20.000 euro este de 20 euro pe an pentru locuințele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic și/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic și/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliței PAID contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 euro.

Comentează știrea

Carmen
14 februarie 2016
Bani din prima luna!

Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat, acum, de colaboratori din toate localitatile tarii, pentru o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna. Atentie, cerem seriozitate maxima! Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Radu
14 februarie 2016
Articol demn de click sau can can

Citesc de mult cuget liber dar nu am vazut articol mai slab ca acesta: pe langa faptul ca nici eu nu inteleg despre asigurari se vorbeste exact, nu stiam ca alunecarile de teren, ploile torentiale si unundatiile naturale sunt evenimente romanesti :))) mai multa atentie ca vorbim despre un domeniu dunctiinal care se poate duce in jos cu contributia dumneavoastra. In incheiere, tot nu am intepes care sunt capcanele din spatele acestor polite. Astept cu nerabdare raspunsul intr un articol viitor de data asta bine lucrat

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4771 secunde