Ce se întâmplă cu banii de pe voucherele de energie. Când se livrează banii și cine sunt beneficiarii

1340
Ce se întâmplă cu banii de pe voucherele de energie. Când se livrează banii și cine sunt beneficiarii - cardenergievoucher696x408-1694435428.jpg
Cea de-a doua tranșă de vouchere pentru energie electrică urmează să fie livrată în luna septembrie 2023. Autoritățile au transmis când vor livra banii către cetățeni, dar și cine va beneficia de ajutorul de la stat.


Cei 700 de lei urmează să ajungă până la data de 30 septembrie. Cardurile vor fi aduse de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire. Servicii și produse care se pot plăti din ajutor sunt: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură și alte materiale de încălzire.


Cu respectivele vouchere de energie, se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Plățile se fac prin mandat poștal. Se pot efectua gratuit 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. De la a 9-a plată se va achita o taxă de 2,5 lei, potrivit cancan.ro


Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează: venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, statutul consumatorului vulnerabil de energie.


Dacă la aceeași adresă locuiesc mai multe persoane care ar putea primi vouchere de energie, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. În această situație, pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu. Nu este o problemă în cazul în care factura de energie este pe un alt nume decât cel al beneficiarului, atât timp cât cei doi cetățeni locuiesc la aceeași adresă. De asemenea, sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.


Cine poate beneficia de ajutorul de la stat:


pensionarii care au peste 60 de ani și au un venit lunar de sub 2.000 de lei;
pensionarii de invaliditate, indiferent de vârstă, care au venitul lunar de sub 2.000 de lei;
persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, care au venit lunar de sub 2.000 de lei;
familii cu alocație de susținere, indiferent de vârstă și de venit;
familii sau persoane cu ajutor social, indiferent de vârstă, care au venit lunar de sub 2.000 de lei.


Procedura de stabilire a listelor cuprinde următoarele etape:


I. Se stabilește lista potențialilor beneficiari care se încadrează în categoriile stabilite în ordonanță.
II. Se verifică veniturile acestora.
III. Pentru fiecare punct de consum, se verifică numărul de locuitori.
IV. Se verifică media venitului pentru fiecare loc de consum, pentru a vedea dacă se depășește pragul de 2.000 de lei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3868 secunde