Cercetășia, oportunitatea de dezvoltare pentru copii și adolescenți în era digitală

2666
Cercetășia, oportunitatea de dezvoltare pentru copii și adolescenți în era digitală - fond-cercetasi-1713109296.jpeg

Articole de la același autor

Copiii și adolescenții petrec foarte mult timp pe rețelele de socializare și pe jocurile video și, tocmai din această cauză, ei pot stagna, nu se mai dezvoltă intelectual, nu știu să socializeze și nu știu să se descurce singuri fără părinții lor. Ba chiar mai mult, relația dintre copil și părinte se poate răci foarte mult din cauza timpului excesiv petrecut pe telefon.

Există însă o modalitate prin care copiii și adolescenții se pot dezvolta din mai multe puncte de vedere: cercetășia. Implicarea în activități precum cercetășia le poate oferi tinerilor oportunități valoroase pentru dezvoltarea lor. Ei pot participa la activități în aer liber și proiecte comunitare, pot învăța abilități sociale importante, precum comunicarea eficientă și lucrul în echipă. Aceste tipuri de activități îi ajută să își dezvolte încrederea în sine și să dobândească independența necesară pentru a se descurca în diverse situații singuri, fără ajutorul cuiva. Mai mult decât atât, experiențele pe care le acumulează în cadrul cercetășiei îi învață despre responsabilitate și empatie, calități care sunt esențiale pentru a deveni cetățeni activi și valoroși pentru societate.



De ce cercetășie?


Ștefania C., lider în cadrul ONG-ului ,,Cercetașii României”, a declarat pentru redactorii ,,Cuget Liber” ce înseamnă să fii cercetaș, cum se dezvoltă copiii, ce activități desfășoară împreună cu ei și de ce le recomandă părinților să îi încurajeze pe copii să fie cercetași.

,,Pentru mine, a fi cercetaș înseamnă în primul rând să lași în fiecare zi lumea puțin mai bună decât ai găsit-o. Însă, mai tehnic, această mișcare presupune un sistem armonios de dezvoltare pentru copii. A fi cercetaș înseamnă să descoperi lumea jucându-te, explorând și relaționând cu ceilalți”, a declarat liderul din cadrul ONG-ului.

Cercetășia oferă o gamă variată de activități menite să stimuleze imaginația, abilitățile practice, dar și atenția copiilor.

„În natură facem hike-uri (plimbări), camp-uri (tabere), tot felul de ateliere de supraviețuire sau acțiuni de ecologizare. În mediul urban facem vânătoare de comori, acte caritabile, activități de ecologizare în anumite parcuri, iar în unele orașe am ajutat școli să își îngrijească spațiul verde din curte văruind pomi”, a adăugat Ștefania C.

Participarea la activitățile cercetășiei contribuie la dezvoltarea complexă a copiilor, îmbunătățind abilitățile de comunicare și ajutându-i să dobândească încredere în ei înșiși. Cei care cresc în acest mediu devin mai adaptați și mai siguri pe ei, fiind capabili să facă față tuturor provocărilor și să colaboreze eficient într-o echipă.

,,Acest mediu oferă o dezvoltare mai complexă a personalității, a abilităților de comunicare și, în cele din urmă, a abilităților de a te descurca în viață. Le recomand atât părinților, cât și celor mici să încerce. Este un mediu foarte prietenos, foarte cald, în care ai de învățat o mulțime de lucruri indiferent de vârsta pe care o ai. Cercetășia nu este numai despre tehnici de supraviețuire, ci și despre disciplină, armonia în comunitate, iubirea față de natură și față de oameni” , spune liderul.

Andreea C., fost cercetaș, iar acum studentă în Constanța, a povestit cât de mult a contribuit cercetășia la dezvoltarea ei pe plan social.

,,M-am dezvoltat enorm pe plan social, m-am disciplinat, am învățat să interacționez cu oamenii, am învățat să nu îmi mai fie frică să socializez, am învățat să am grijă de persoanele din jurul meu și să îmi păstrez calmul în situațiile limită”, spune tânăra.

Pentru ea a fost o lecție de viață și consideră că participarea părinților la anumite activități împreună cu copiii lor poate fi foarte benefică.

,,Aveam doar 12 ani când am ajuns pentru prima oară fără părinți într-un camp (tabără). A fost o lecție de viață, atunci m-am conectat pentru prima oară cu natura, am înțeles natura. Am participat la multe activități pentru strângerea gunoaielor, la activitățile de acest gen au participat chiar și părinții copiilor. Este foarte important ca părinții să participe și ei la aceste activități pentru că așa dau un exemplu copiilor și este și o modalitate de a te apropia de ei, a spus Andreea C.

Cercetășia oferă copiilor și adolescenților oportunități pentru dezvoltare și învățare, contribuind la formarea lor ca cetățeni responsabili și activi pentru comunitatea lor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Noiembrie 2019
Stire din Eveniment : Cercetașii, la competiție în Ungaria
Pagina a fost generata in 0.4618 secunde