Chiar din această lună, părinții pot solicita deducere personală suplimentară pentru copiii minori

738
Chiar din această lună, părinții pot solicita deducere personală suplimentară pentru copiii minori - fonddeduceri1-1673893521.jpg

Articole de la același autor

Veste bună la început de an. Din luna ianuarie 2023, părinţii copiilor cu vârsta până în 18 ani, care frecventează o instituţie de învăţământ, pot beneficia de 100 lei lunar deducere personală suplimentară pentru fiecare copil, indiferent de venitul obţinut de aceştia.

Precizăm că, potrivit O.G. nr. 16/2022, s-a stabilit ca, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, deducerea pentru angajaţi să aibă două componente, şi anume deducerea personală de bază şi deducerea personală suplimentară. Pentru cei care nu ştiu, deducerea reprezintă o sumă cu care se micşorează baza impozabilă la veniturile salariale pentru ca, în final, salariatul să nu mai plătească atât de mulţi bani la stat.

Potrivit reprezentantului Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanţa, Irina Schvarczberger, este vorba despre o deducere personală suplimentară care se aplică veniturilor din salarii pentru părinţii care au în întreţinere copii cu vârsta de maximum 18 ani, cu condiţia ca aceştia să fie elevi. „Dacă un copil este întreţinut de ambii părinţi, deducerea se acordă numai unuia dintre ei, cu condiţia de a prezenta documentul care atestă înscrierea copilului în unitatea de învăţământ şi o declaraţie pe propria răspundere din partea adultului beneficiar. Câştigul rezultat va fi în funcţie de venitul angajatului. Dacă acesta are, de exemplu, mai multe contracte pe durate scurte de timp, deducerea suplimentară poate fi acordată numai de către un singur angajator, nu de toţi trei. În concluzie, baza impozabilă se mai reduce cu 100 de lei”, a explicat reprezentantul AJPF.

În ceea ce priveşte deducerea personală de bază în 2023, aceasta se acordă salariaţilor care au un venit brut lunar de până la 2.000 lei peste nivelul salariului minim garantat în plată (salariul minim actual fiind de 3.000 lei). Deducerea personală suplimentară, în schimb, se acordă salariaţilor astfel: 15% din salariul de bază minim brut pe ţară pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.

Pentru a beneficia de deducere personală suplimentară, părintele trebuie să prezinte angajatorului documentul care atestă înscrierea copilului la şcoală/ grădiniţă/ creşă şi o declaraţie pe propria răspundere, semnată de celălalt părinte, din care să reiasă că nu beneficiază de deducerea personală suplimentară de 100 lei lunar.

Menţionăm că, în 2023, acordarea deducerilor personale se face conform prevederilor din OG nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Această deducere personală cuprinde deducerea personală de bază şi pe cea suplimentară şi se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat. Reţineţi! Suma reprezentând deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadă impozabilă din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.

Conform legii, părinţii care au copii minori trebuie să aducă angajatorului: o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte din care să reiasă că nu beneficiază de deducerea personală suplimentară de 100 lei lunar şi o adeverinţă de la unitatea de învăţământ frecventată de copil/copii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3904 secunde