Citrice tratate cu pesticide. "Nu există risc pentru sănătatea consumatorilor!"

475
Citrice tratate cu pesticide.

Articole de la același autor

Dacă nu există o depășire a limitei maxime admise, pesticidele cu care sunt tratate citricele nu sunt periculoase. Asta susține Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care precizează că, în anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță în citricele comercializate în România. 


Precizările vin după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a avertizat că pe piață sunt fructe tratate cu astfel de pesticide, iar consumatorii nu sunt informați asupra acestui pesticid, considerat periculos. 


"Imazalilul este o substanță utilizată pentru protecția plantelor (pesticid), autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012 și până la 31 decembrie 2021, în conformitate cu prevederile europene. Limita maximă admisă pentru citrice este de 5 mg pe kilogram", explică președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu. 


Potrivit acestuia, imazalilul se poate utiliza ca fungicid pentru tratarea post recoltare a citricelor, roșiilor, semințelor de cereale, în conformitate cu specificațiile tehnice, astfel încât în momentul introducerii pe piață a produselor alimentare, concentrația de imazalil să nu depășească limitele impuse de legislația în vigoare. 


Produsele neconforme, retrase de pe piață 


La nivel național, imazalilul este unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate de către ANSVSA, în cadrul Planului de control reziduuri de pesticide. 


"În anul 2016 și în acest an, până în prezent, nu au fost înregistrate depășiri ale nivelului maxim admis pentru această substanță pe citrice. Informații privind riscurile potențiale legate de prezența pesticidelor în produse alimentare, inclusiv a imazalilului, sunt transmise între autoritățile competente din statele membre, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), în conformitate cu legislația și procedurile stabilite la nivel european și național. La această dată, din informațiile derulate prin SRAAF, nu reiese existența unui risc pentru sănătatea consumatorilor cu privire la prezența imazalilului în citrice. Conform procedurilor, în cazul în care se înregistrează o depășire a limitei maxime admise, produsul alimentar respectiv, în funcție de situație, fie nu este pus pe piață, fie este retras de pe piață și distrus", mai spune șeful ANSVSA.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7101 secunde