Concurs Clase energetice dubioase pe produsele electrocasnice

1324

Articole de la același autor

Foarte multe persoane achiziționează produse electronice la prețuri colosale. Un criteriu după care se ghidează atunci când cumpără o mașină de spălat, de exemplu, este consumul de energie electrică, puterea, marca sau clasa energetică a aparatului.
Pentru a întruni aceste condiții, ar trebui să achiziționați echipamente cu clasa energetică A+. Dar de unde știm noi că într-adevăr clasa energetică care este aplicată pe produs este cea reală?
Rodica Mocanu, inspector în cadrul Oficiului pentru Protecția Consumatorilor Constanța (OPC) ne-a explicat ce avem de făcut în cazul în care avem dubii în ceea ce privește clasa energetică a produsului achiziționat. Prima
dată trebuie să depuneți la OPC o plângere. Întrucât în Constanța nu există un laborator care să poată verifica eletronicele și electrocasnicele, OPC Constanța trimite aparatele la ICNMERG București pentru a fi supuse verificării.
Cheltuielile la care se ridică un astfel de control sunt colosale și pot fi plătite de către agentul economic de la care s-a cumpărat produsul, dacă se demonstrează că datele din cartea tehnică nu corespund cu adevăratele caracteristici ale aparatului.
Pe o mașină de spălat de clasă energetică A se explică: "Consumul de energie este bazat pe rezultatele încercărilor standardizate pentru ciclul bumbac 60
de grade Celsius". Un reprezentant al raionului de electronice al magazinului la care am fost ne lămurește: "Consumul real depinde de condițiile de utilizare ale aparatului, de capacitatea de rotație la care este folosit, de cantitatea de încărcare".
Dacă vi se pare că aveți totuși un consum mare nu vă rămâne decât să faceți verificarea trimițând produsul la un laborator specializat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8541 secunde