Concediile medicale vor fi taxate în 2024

265
Concediile medicale vor fi taxate în 2024 - concedii-medicale-1704911517.jpg

Articole de la același autor

Angajații români vor primi mai puțin la salariu dacă au nevoie să-și ia concediu medical anul acesta. Aceștia vor plăti din salariu în funcție de numărul zilelor libere acordate de medic.

Potrivit măsurilor prevăzute de o nouă ordonanță, se introduce o nouă categorie în lista veniturilor impozabile pentru asigurarea socială de sănătate. Indemnizațiile de concedii medicale vor fi supuse unui impozit de 10%. Concret, măsura se va aplica pentru toate zilele libere luate în cazul bolilor obișnuite, accidentelor din afara locului de muncă, dar și pentru probleme din timpul sarcinii și părinți care își îngrijesc copiii bolnavi. De asemenea, și bolnavii de cancer care au nevoie de zile libere vor fi taxați.

Sunt, totuși, și categorii ce pot fi scutite. Este vorba despre persoanele care au suferit accidente de muncă sau au boli profesionale. Măsurile sunt cuprinse în OUG 115/2023, publicată în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2023. Documentul modifică articolul 155 din Legea 226/2015 – Codul fiscal.

Până în 2023, indemnizațiile aferente certificatelor medicale erau scutite de la plata Casei de Asigurări Sociale de Sănătate, conform Codului Fiscal.

Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4452 secunde