CONSTANȚA LUI MAZĂRE / Cum se umple Peninsula cu mastodonți de beton

2583
6

Articole de la același autor

Peninsula Constanței ascunde străduțe pline de istorie. Sunt alei mici, care cu greu pot fi numite străzi, unde de-abia se strecoară două mașini, dar care păstrează încă farmecul și vestigiile vremurilor de odinioară. Păcat că, în loc ca aceste zone să fie conservate și promovate ca atare, sunt invadate de mastodonți de beton de două ori mai înalți decât clădirile ce poartă istoria în zidurile lor.

Pe strada Grigore Tocilescu se vede distrugerea și nepăsarea la tot pasul. Este o alee îngustă ce dă spre faleza Cazinoului, fiind perpendiculară pe Bd-ul Regina Elisabeta. În josul străzii poți admira marea și valurile ce strălucesc în razele soarelui. De-o parte și de alta a străzii, în partea dinspre Bd-ul Regina Elisabeta se află mai multe blocuri cu trei etaje. Se vede că sunt vechi, dar locatarii le-au renovat, le-au schimbat geamurile și par a se integra perfect în peisajul străduței înguste.
Strada poartă numele marelui istoric, arheolog și folclorist, decedat la data de 18 septembrie 1909. El a fost cel care a inițiat cercetările arheologice de la Tropaeum Traiani de la Adamclisi, despre care Tocilescu obișnuia să spună că este "actul de naștere dăltuit în piatră a poporului român".

Bloc de șapte etaje
Apoi, deodată te izbește în față un zid de cărămidă. De fapt, este un ditamai blocul de patru etaje și partener înalt, neterminat. Zona este împrejmuită cu un gard de lemn, degradat și rupt pe alocuri, semn că nimeni nu a mai fost pe șantier de ceva vreme. În spatele mastodontului, se zărește o pancartă cu detalii despre construcție. Așa aflăm că aceasta a fost începută din septembrie 2007 și ar fi trebuit să fie gata în septembrie 2009. Clădirea este proiectată cu demisol, parter și șapte etaje. La demisol și la parter vor fi spații comerciale și birouri, iar la etajele 1 - 4 vor fi locuințe colective. Beneficiarul investiției este Alina Georgiana Deacu, iar proiectul este realizat de S.C. Kalinia Proiect S.R.L.. Firma a fost implicată și în alte proiecte, având ca beneficiar Primăria Constanța, dar și lucrări de construire centrale eoliene în comunele Peștera și Ciocârlia.

Din păcate, străduța încă mai poartă vestigii ale vremurilor de odinioară. Chiar vizavi de blocul în construcție pe trotuarul de alături se vede un stâlp de la troleibuzele care circulau pe aici în anii ’70.
Autoritățile locale, care probabil că nu trecut pe acolo de câțiva ani buni, par a fi încântate de completarea peisajului istoric cu astfel de blocuri turn. Chiar în capătul străzii Tocilescu mai tronează încă o clădire în construcție. Și aceasta este neterminată, dar va avea mai multe etaje decât clădirile din vecinătate.



Comentează știrea

anti gunoaie si mizerie din centrul orasului,peninsula si cam in toate cartierele orasului
11 septembrie 2012
alooo,ecarisajul,alo primaria ,cand aveti de gand sa luati cainii ,mai ales cei agresivi?

1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorscandalurilor nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri..sunt doar cateva din nemerniciile aruncate asupra bietilor constanteni de cand a venit ciiuma mazareasca...iata si problema carutelor care merg de-a valma cu gunoaie si peturi -asta cand nu fura -merg rromii sau aia de la tzara nestingheriti de nimeni prin oras,desi e interzis de lege,problema e tot in raspunderea primariei si a politiei locale care e in subordinea lui mazare acum ...ce draku faceti, putorilor?

Max
11 septembrie 2012
Troleibuze...

Pe str Grigore Tocilescu nu au circulat niciodata troleibuze! Andreea, cam bati campii... Singurele troleibuze care au avut tangenta cu Peninsula au circulat incepand cu anul 1983 pe str Termele Romane (valea portului). A mai circulat in anul 1959 un troleibuz pe str Vasile Alecsandri, care facea legatura intre Gara Veche si Pescarie, atunci cand s-au introdus troleibuzele in Constanta.

aadmirator
11 septembrie 2012
hahaha

pai, din cate scrieti aici, peninsula lui mazarica e plina de intentii de magaoaie... ca si intentia de lovitura de stat... astia nu finalizeaza nimic. doar eliminarea tramvaielor si troleibuzelor din circulatia orasului... si ruinarea cazinoului!

CLAUDIU
11 septembrie 2012
MA C-A- C PE MAZARE

AM ALERGIE LA LEGUME!IN SPECIAL LA MAZARE

Mihai
11 septembrie 2012
Interesant

1. cei care au raportat ca inadecvat primul comentariu sunt niste idioti 2. cei care l-au votat pe mazare sunt idioti 3. mazare este un idiot care intr-o societate normala, mai mult de portar n-ar fi

julian
13 septembrie 2012
ma c-a-c pe mazare

sint de acord cu mihai!mazare nu a facut decit cluburi si mall-uri ca sa aiba unde sa se distreze si de unde sa ia spaga!il cunosc de cind era reporter si se imbata la colonadelor cu strutinski,si constantinescu,a evoluat acum,se imbata in cluburi!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4744 secunde