Un raționament falimentar

"De ce să muncesc pe salariul minim pe economie, când pot sta acasă și primesc bani?"

2951
4

Articole de la același autor

Aproape 5.000 de constănțeni așteaptă, lună de lună, cu sufletul la gură, ajutoarele sociale. Îngrijorător este faptul că, de cele mai multe ori, cifra acestora nu scade, ci se menține la cote alarmante. Oamenii preferă să sufere și abia au ce pune pe masă, dar nici nu se înghesuie să meargă la muncă.

La nivelul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanța, a fost asigurată plata ajutorului social pentru un număr de 4.707 beneficiari în luna ianuarie, pentru 4.693 de beneficiari în luna februarie, 4.728 de beneficiari în luna aprilie, 4.620 de beneficiari în luna mai 2017 etc.

Trebuie precizat că, în funcție de venitul per membru de familie și pentru fiecare persoană se calculează o diferență față de venitul realizat până la venitul minim garantat. Ca urmare, o persoană singură poate primi de la stat 141 lei, sumă calculată în funcție de indicatorul social de referință. La două persoane, calculul este diferit, acestea vor primi 255 lei, trei persoane încasează 357 lei, patru persoane, în jur de 400 lei, iar de la peste cinci persoane, pentru fiecare membru în parte în plus, se dau câte 36,5 lei de persoană.

Așadar, familii întregi sunt nevoite să se descurce cu foarte puțini bani. Este adevărat că acești oameni trăiesc la limita sărăciei, dar, atunci când au posibilitatea de a se angaja, pentru a avea mai mulți bani, nu o fac, ci se mulțumesc cu ce le dă statul. Bursele locurilor de muncă organizate special pentru șomeri pun mereu la dispoziția celor aflați în căutarea unui loc de muncă oferte diversificate, doar că nu există atât de mulți constănțeni interesați pe cât ar trebui.

"De ce să muncesc pe salariul minim pe economie, când pot sta acasă și tot primesc niște bani", ne-a declarat un constănțean.

Mulți sunt de aceeași părere, chiar dacă acest lucru nu poate însemna o viață decentă, ci doar să te târăști de pe azi pe mâine. Dar, lenea este cucoană mare.

Potrivit directorului AJPIS, Marin Țopai, familiile și persoanele singure, cetățeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistență socială. Acest venit minim garantat se asigură prin acordarea ajutorului social lunar, în condițiile prevăzute de prezenta lege, iar cuantumul ajutorului social se stabilește ca diferență între nivelurile prevăzute de lege și venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

v v v

La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligații legale de întreținere și alte creanțe legale, cu excepția alocației pentru susținerea familiei.

Ajutorul social se acordă la acest moment pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, însoțite de actele doveditoare privind componența familiei și veniturile membrilor acesteia.

Pentru ca o persoană să primească ajutor social de la stat, este nevoie înainte, însă, de o anchetă socială, care se realizează de personalul serviciului public de asistență socială, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Apoi, stabilirea dreptului la ajutorul social și a cuantumului acestuia se face prin dispoziție scrisă a primarului.

Trebuie precizat că sumele încasate necuvenit cu titlu de ajutor social se recuperează de la titularul dreptului ajutorului în termenul general de prescripție prevăzut de lege.

Comentează știrea

pensionar
8 iulie 2017
nemunca

eu am lucrat aproape 25 de ani si o pensie de 810 ron. si statul plateste nemunca vlajganilor sanatosi ,gratuitati pentru toti tinerii sanatosi ,in spitale mor copii de boli necrutatoare , statul roman plateste impuierea tiganilor ,a tuturor nespalatilor si puturosilor ,legalizeaza pe ocolite furtul masiv,adica faci puscarie dar nu se atinge nimeni de ce-ai furat etc. asta este romania si ne meritam soarta.

Io
8 iulie 2017
Asigurarea votului necesar

Cei 5000 nu sunt constănțeni sunt ciori borate care fac jocul politic

Nelu
8 iulie 2017
Munca?

Muncesti ani de zile si apoi afli ca ai o pensie mai mica decat cea sociala, asa ca mai bine stai acasa pe ajutor social; De unde primesc bani din Bulgaria machedonii si apoi construiesc blocuri pe care le vand la specula ?!?! Si masini furate din strainatate apoi 'vandute' cu acte notariale !!

Vlad
9 iulie 2017
Cine verifica starea de fapt a acestor...ajutati social?

Eu cred ca oficiul cu pricina, AJPIS, nu isi face datoria. Sunt foarte multi ajutati social care muncesc la negru sau au contracte de munca de 2 ore/zi, ca angajatorul sa nu plateasca impozite, dar angajatii primesc mai bine de 2000lei /luna. De ce nu se fac controale mai dese la domiciliile acestora, ca afara? O monitorizare periodica de 24 din 24 ore/zi ar scoate la iveala aceste "invarteli". Tot AJPIS-ul trebuie sa lucreze cu oficiul fortelor de munca si daca ajutatii refuza sa munceasca in folosul comunitatiisau refuza un loc de munca, sa li se anuleze ajutorul. Noi nu suntem obligati sa sustinem trantorii si hotii.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Februarie 2017
Stire din Social : Bani mai mulți  pentru mămici
Vineri, 28 Noiembrie 2014
Stire din Cetățenești : Cum își ajută statul "nevolnicii"
Vineri, 14 Noiembrie 2014
Stire din Cetățenești : Ajutor social, după divorț
Pagina a fost generata in 0.9293 secunde