Decanul de vârstă al ziarului "Cuget Liber", Ion Tița-Călin, intră într-un concediu sine die

13136
1
Decanul de vârstă al ziarului

Articole de la același autor

În urmă cu șapte ani, când îl sărbătoream pe tânărul pensionar Ion Tița-Călin, la împlinirea celor 65 de ani, ne declara că nici prin gând nu-i trece să se retragă la pensie și că mai repede consideră că se află în fața unui nou început. Și, într-adevăr, au urmat alte mii de articole și anchete din varii sectoare ale economiei, participări la conferințe de presă, dar și recunoașteri naționale ale activității sale jurnalistice.

Cel mai recent, la secțiunea presă scrisă, a Galei Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști 2020, când printre premiați s-a numărat și jurnalistul constănțean Ion Tița-Călin.

Din păcate, a venit și momentul să spusă „pas” carierei căreia i s-a dedicat cu atâta abnegație încât nu a pregetat să-și sacrifice câțiva ani concediile de odihnă în cele trei decenii cât a slujit sub brandul „Cuget Liber”.



„O meserie pe care trebuie să o faci cu onestitate față de cititor”


Povestea primei colaborări cu ziarul "Cuget Liber" s-a întâmplat să fie după 17 ani petrecuți în Șantierul Naval din Constanța. În vara anului 1992, când a fost invitat să se alăture corpului redacțional, a ales să lucreze o perioadă detașat de la SNC, dar în cartea sa de muncă stă scris, începând cu 1 ianuarie 1993 - "angajat CUGET LIBER”.

„La momentul venirii mele în presă, reporterii nu aveau reportofoane, nu existau calculatoare, ci se scria de mână. Existau două dactilografe, cărora li se dictau materialele, după care erau machetate la departamentul tehnoredactare și duse jos, în tipografie, la cules. Deci activitatea de ziarist era una foarte dificilă din punct de vedere al bazei materiale. Nu același lucru pot spune despre domeniile de activitate. Un ziarist dădea un singur articol pe zi, paginile fiind completate cu informații de la Agerpres, singura agenție de presă de atunci", ne mărturisea, în urmă cu șapte ani, într-un interviu.

Din 1993, Ion Tița-Călin este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru fondator (decembrie 2008) și vicepreședinte al Clubului Umoriștilor Constănțeni, precum și membru al Uniunii Epigramiștilor din România.

Cele mai importante momente în care a simțit puterea cuvântului scris au fost în campania dusă împotriva privatizării frauduloase promovate de cei care au fost la putere pe plan local, începând din 1990, în timpul regimului Iliescu ori Constantinescu. L-au preocupat subiecte precum privatizările dubioase din industria locală, din sectorul agricol, din sectorul construcțiilor, vânzările ilegale de nave din flotă.

A mai avut campanii pentru apărarea navigatorilor români împotriva companiilor de crewing frauduloase, a susținut acțiunile Sindicatului Liber al Navigatorilor în recuperarea banilor, în apărarea intereselor navigatorilor, în reducerea numărului de incidente în care sunt implicați aceștia.

În același timp, însă, a trăit și emoțiile a două procese: într-unul i s-au cerut două miliarde de lei, în altul, un miliard. Trei ani a trebuit să se apere și să aducă dovezi, pentru ca, în cele din urmă, să câștige. „În momentul în care nu te interesează decât frumusețea muncii de ziarist, nu ai cum să dai greș. O meserie pe care trebuie să o faci cu onestitate față de cititor, căreia trebuie să-i dedici timp, efort, capacitatea intelectuală. Au fost 30 de ani în care nu am avut două zile libere la sfârșit de săptămână ca toți ceilalți, pentru că ziariștii nu au nici duminica liberă, ba chiar nici sâmbetele uneori”, afirma marți, 28 februarie, în ultima zi de… redacție. Pentru că, de la 1 martie 2023, Ion Tița-Călin a decis să se retragă într-un concediu sine die.



Comentează știrea

Costin
1 martie 2023
Felicitari

Felicitari pentru intreaga activitate. Am urmarit cu interes articolele d-nul Tita-Calin, in special cele din domeniul economic.

Pagina a fost generata in 0.284 secunde