Dosarele X! Afaceri cu parcurile și spațiile verzi din Constanța

2622
11

Articole de la același autor

Zi de zi, lună de lună, am asistat neputincioși în ultimii ani  la distrugerea spațiilor verzi în Constanța. Parcurile au fost ciuntite, grădinile de lângă blocuri au fost distruse, transformate în alte blocuri, s-a construit pe orice spațiu liber chiar dacă era verde. Măcelul, văzut de toți, nu a fost contorizat nicăieri. Autoritățile locale nu au nici la această oră un registru al spațiilor verzi din municipiul Constanța, deși, la nivel declarativ, se lucrează la el de ani buni. 


Strategia de dezvoltare a municipiului Constanța, prezentată cu mare tam-tam zilele trecute, amintea, în câteva rânduri, și despre spațiile verzi. Dacă în 2009, Agenția pentru Protecția Mediului raporta doi metri de spațiu verde pe cap de locuitor, pe hârtie, acum apar aproape 15 metri! 


Cum a crescut atât de mult suprafața de verdeață în Constanța, greu de spus… Cert este că raportările sunt din ce în ce mai optimiste, din pix, căci, dacă ne uităm în jur, am putea să credem cu totul altceva. 


În 2017, în Planul de Acțiune privind Energia Durabilă al municipiului Constanța, era precizat: "Suprafața spațiilor verzi administrate de către Serviciul Administrare Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța este de circa 430 de hectare, conform datelor Institutului Național de Statistică, anul 2014. Suprafața spațiilor verzi amenajate s-a menținut relativ constantă în perioada 2012 - 2014, la cca. 13 metri pătrați pe cap de locuitor. În prezent, municipiul Constanța beneficiază de parcuri și scuaruri, dar total insuficiente pentru numărul de locuitori, dacă raportăm la media impusă de UE, de 26 de metri pătrați pe cap de locuitor". 


14,8 mp de spații verzi pe cap de locuitor? 


Un an mai târziu, în Strategia de Dezvoltare a municipiului Constanța, suprafața spațiilor verzi calculată este ceva mai mare, deși toate statisticile arată că populația din oraș a crescut, dar parcuri noi nu au apărut. 


"În prezent, nu există o statistică detaliată a spațiilor verzi, a distribuției acestora la UAT (n.r. - Unitatea Administrativ Teritorială) la nivelul municipiului Constanța, în lipsa unui Registru al Spațiilor Verzi. Procedura de achiziție a serviciilor de elaborare a acestui document se află, în prezent, în stadiu de desfășurare. Conform normelor Uniunii Europene, autoritățile publice locale au obligația de a asigura o suprafață de spațiu verde public de minimum 26 mp/locuitor până pe 31.12.2013. Date istorice extrase din platforma INSSE Tempo arată faptul că suprafața totală a spațiului verde a fost în scădere, de la începutul anilor 2000 și până în anul 2009, când s-au finalizat o serie de investiții în parcuri noi. Considerând populația recenzată în anul 2011, și nu populația după reședință (date furnizate de INS), suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este, în prezent, de aproximativ 14,8 mp/locuitor, puțin peste jumătate din norma europeană", se arată în documentul ce cuprinde Strategia de dezvoltare a municipiului. 


Fără planuri concrete 


Deocamdată, autoritățile locale nu au un plan concret pentru mărirea suprafeței de spațiu verde. În Planul de Acțiune votat de Consiliul Local anul trecut existau o serie de recomandări, însă foarte generale, fără precizări clare, referiri la suprafețe, străzi etc. 


"Având în vedere degradarea zonelor verzi aferente municipiului Constanța, se impune atât realizarea unor lucrări de reabilitare/extindere a parcurilor, scuarurilor și aliniamentelor, cât și crearea de noi spații verzi, atât prin creșterea suprafețelor reprezentate de spațiile verzi din municipiul Constanța, cât și prin protejarea și gestionarea durabilă a acestora", se arată în document. 


La rândul lor, consultanții care au elaborat Strategia de Dezvoltare fac câteva propuneri: "Există posibilități de creștere a spațiului public verde în zone strategice ale municipiului, prin reconversia unor terenuri «brownfield» (n.r. - lăsate în paragină, neplantate) și foste situri industriale în prezent dezafectate (Depozitele de petrol Astra România, foste fabrici ș.a.)". 


Hectare întregi de parcuri 


11 parcuri sunt enumerate în strategia prezentată, însă în suprafața lor sunt incluse și bisericile, restaurantele, centrele comerciale construite în interiorul lor. Așa se face că, pe hârtie, Parcul Tăbăcărie are o suprafață de aproximativ 100 de hectare, incluzând și Lacul Tăbăcărie, Parcul Tomis II, cu o suprafață de 2,3 hectare, Parcul Casei de Cultură, de 2,5 hectare, Parcul Teatrului "Oleg Danovski", de 2,1 hectare, Parcul Arheologic, de la primărie, de 4,5 hectare, Parcul Carol I (?), din zona peninsulară, cu o suprafață de 2,2 hectare, Parcul Cazinoului (Elisabeta), de-a lungul bulevardului Elisabeta, Parcul Gării, de 1,4 hectare, Parcul Far, cu 1,4 hectare suprafață totală verde, Parcul Viitorului, de 1,5 hectare, și Parcul Poarta 6 sau Faleza Sud, de aproape 3,7 hectare. 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
No hope for you
19 martie 2018
Orasul tiganilor

Constanta CEL MAI IMPUTIT ORAS pe care l-am vazut vreodata....poate doar prin India sa mai gasesc vreo mahala scarboasa asa ca orasul asta...dar la asa populatie asa oras...nicaieri n-am vazut tiganime si maidanezi, boschetari si cocalari, pitipoance si drogati, ca aici in orasul asta jegos....vai de capul vostru!!!....nu cred ca va mai faceti bine vreodata.

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4481 secunde