Dr. Beatrice Mahler, despre efectele Radonului, gaz radioactiv descoperit în şcoli şi grădiniţe din România: „Dă metastaze foarte repede…”

3032
Dr. Beatrice Mahler, despre efectele Radonului, gaz radioactiv descoperit în şcoli şi grădiniţe din România: „Dă metastaze foarte repede…” - id129651inquamphotosgeorgecalin-1713853752.jpg

Articole de la același autor

Este alertă în mai multe școli și grădinițe din România, acolo unde a fost semnalată prezența unui gaz radioactiv, cunoscut sub denumirea de Radon, scrie antena3.ro


Alarma a fost dată de către cercetătorii de la facultatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca care avertizează că elevii sunt expuși riscului crescut de a face cancer pulmonar. Radonul, un gaz incolor și fără miros, este la fel de periculos precum fumatul, spun specialiștii.


Cercetătorii din Cluj spun că s-a găsit concentrație mare de radon în 5.000 de școli, grădinițe, instituții administrative și clădiri rezidențiale, în 25 de județe.


Medic, despre efectele devastatoare ale radonului


În exclusivitate la Antena3 CNN, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a explicat:


„În literatura de specialitate Radonul este considerat al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat. Fumatul rămâne pe primul loc. Și ce este particular însă în expunerea la Radon este faptul că el determină alte tipuri de cancer pulmonar. Vorbim de tipul histopatologic, pentru că în ultimii ani s-a observat o schimbare a tipologii celulei canceroase. Dacă boala canceroasă legată de fumat este un cancer epidermoid localizat central, de regulă cu evoluție mai lentă, cancerul pe care îl dă Radonul este un cancer cu o celulă mai mică, care evoluează agresiv, care dă metastază foarte repede și care nu are foarte multe soluții terapeutice. O mare parte din pacienți ajungând să fie depistați în stadiul patru de cancer. Dar prioritar încă la nivel mondial fumatul rămâne principalul factor de risc pentru cancer pulmonar. Radonul este pe locul doi și sigur depinde de concentrație și de durată. Dacă vorbim de copiii expuși la radon, aceştia au un risc mai mare de a dezvolta leucemie și nu cancer pulmonar”, a spus dr. Beatrice Mahler, la Antena 3 CNN.


Specialiștii vin cu recomandări și afirmă că fundația imobilelor trebuie să fie protejată cu plăci de beton. De asemenea, recomandă aerisirea încăperilor.
sursa fotografiei: news.ro
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4379 secunde