Este oficial. Românii pot fi despăgubiți dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării

45
Este oficial. Românii pot fi despăgubiți dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării - poluare-1709122087.png

Articole de la același autor

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns, în urma discuțiilor, la un acord asupra directivei privind calitatea aerului. 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, remediul recomandat fiind asigurarea calității aerului pentru a preveni boala. România se clasează pe locul 8 în Uniunea Europeană la capitolul decese provocate de poluare, pierzându-și viața anual aproximativ 30.000 de oameni, potrivit Agenției Europene de Mediu.

Pentru prima dată, cetățenii care locuiesc în zone foarte poluate, unde prin măsurători sunt stabilite încălcări ale standardelor de calitate a aerului, vor putea avea acces la justiție și vor putea solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătății din cauza lipsei de acțiune a autorităților publice.

Noile prevederi ale directivei prevăd limite mai stricte pentru particulele nocive, cu scopul de a atinge obiectivul de poluare zero până în 2050 și noi drepturi pentru cetățenii care sunt afectați de poluare.

În mai multe orașe din țară calitatea aerului este foarte proastă și măsurătorile obligatorii nu se respectă. Conform informațiilor, jumătate din rețeaua care ar trebuie să măsoare calitatea aerului în România nu funcționează. Din 181 de stații sunt funcționale doar 82.

Directiva prevede standarde mai stricte pentru particulele fine din aer, PM 2,5, PM 10, SO2 și NO2 și alți poluanți. Pentru cei doi poluanți cu cel mai mare impact documentat asupra sănătății umane, PM 2,5 și NO2, valorile-limită anuale trebuie reduse la mai mult de jumătate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0792 secunde