Evaluare de impact la centrala nucleară de la Cernavodă

81
Evaluare de impact la centrala nucleară  de la Cernavodă - evaluaredeimpact-1402415132.jpg

Articole de la același autor

Unitatea 1 a centralei nuclearoelectrice Cernavodă a fost repornită în cursul zilei de luni, 9 iunie, și s-a realizat cu succes sincroni-zarea la Sistemul Energetic Național. Oprirea planificată a fost necesară în vederea realizării lucrărilor de mentenanță planificate, realizate o dată la fiecare doi ani pentru fiecare unitate.

"Lucrările au fost executate în condiții de siguranță pentru personalul centralei, public și mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate de CNE Cernavodă", precizează directorul general al Societății Naționale Nuclearelectrica SA, Daniela Lulache.

În perioada următoare, centrala va fi supusă unei evaluări de impact asupra mediului pentru prelungirea duratei de viață. Decizia a fost luată de Comitetul pentru Implementare a Convenției de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier. Măsura vizează toate centralele nucleare din Europa ce își depășesc durata de viață și va fi aplicată înainte de reînnoirea licențelor. Decizia vine pe fondul extinderii duratei de viață a reactoarelor nucleare 1 și 2 ale centralei de la Rivne, Ucraina. Înnoirea licențelor permite centralelor nucleare să își extindă durata de viață de 30 de ani cu încă 10 ani.

"Impactul asupra mediului este doar unul dintre aspectele care fac ca energia nucleară să nu reprezinte o soluție energetică sustenabilă. Pe de altă parte, costurile ascunse ale dezafectării reactoarelor și ale depozitării deșeurilor sunt uriașe. Înainte de a ne gândi la prelungirea duratei de viață a reactoarelor existente și la construirea unora noi, ar trebui luate în calcul soluții cu adevărat sustenabile, precum eficiența energetică și energia din surse rege-nerabile", declară Lavinia Andrei, președintele Fundației Terra Mileniul III.

Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă a intrat în exploatare în anul 1996 și va mai funcționa cu actuala licență cel mult până în anul 2026. În contextul în care tot mai multe state europene intenționează să renunțe la centralele nucleare, România caută investitori pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și pentru un nou depozit de deșeuri radioactive, ce urmează să fie construit la Saligny, cu o investiție totală de peste 400 de milioane de euro.

În urma deciziei Comitetului de implementare a Convenției de la Espoo, 60 de reactoare nucleare ce și-au depășit durata de viață din Europa vor trebui să fie supuse evaluării de mediu, în următorii trei ani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 11 Iunie 2014
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Miercuri, 04 Iunie 2014
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Sâmbătă, 31 Mai 2014
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 0.3006 secunde